afb - 1120x305 - woningwaarde verandert

De huizenmarkt is altijd in beweging. Uw huis kan meer waard worden, maar ook minder. Wat gebeurt er als de waarde van uw huis verandert? Wat moet u regelen en waar moet u aan denken? Wij zetten het voor u op een rij.

Uw huis is meer waard geworden

Is uw huis meer waard dan uw hypotheek (overwaarde)? Dan kunt u misschien profiteren van een lagere rente.

Dit kan op twee momenten:

1. Aan het einde van uw rentevaste periode

Wanneer wij uw nieuwe rente bepalen, kijken wij onder andere naar de risicoklasse. De risicoklasse hangt af van de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw huis. Is uw huis meer waard geworden? Dan valt uw hypotheek misschien in een lagere risicoklasse. Leent u minder in verhouding tot de waarde van uw huis? Dan is uw rentepercentage meestal ook lager. Wilt u weten wanneer uw rentevaste periode afloopt? Log dan in op Mijn Delta Lloyd. Dan bent u direct op de hoogte.

2. U wilt uw huis verkopen

Verkoopt u uw huis? Dan moet u de hypotheek voor uw huis helemaal aflossen. Is de verkoopopbrengst hoger dan uw hypotheek? Dan kunt u het geld dat u overhoudt (de overwaarde), na het aflossen van uw hypotheek, gebruiken voor andere dingen. U kunt het geld bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten of gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Laat u de overwaarde op uw spaarrekening of beleggingsrekening staan? Houd er dan rekening mee dat u belasting moet betalen als u meer geld hebt dan het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen (heffingvrij vermogen).

Let op: Koopt u binnen 3 jaar na de verkoop een ander huis? Dan krijgt u te maken met de ‘bijleenregeling’. U mag dan géén rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat u had kunnen betalen met de overwaarde.

Voorbeeld bijleenregeling

De overwaarde van uw huis is € 20.000,-. U koopt een nieuw huis van € 200.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 180.000,- (€ 200.000,- - € 20.000,-). Leent u meer dan € 180.000,-? Dan mag u over het bedrag boven die € 180.000,- geen rente aftrekken.

Rentecheck

Is uw huis meer waard dan uw hypotheek? Bereken hoeveel u kunt besparen op uw maandlasten.

Doe de rentecheck

Uw huis is minder waard geworden

Is uw huis minder waard geworden? Dan heeft dit geen directe gevolgen voor uw hypotheek. In twee situaties kunnen er gevolgen zijn.

In twee situaties kunnen er gevolgen zijn:

Uw rentevaste periode loopt af

Wanneer wij uw nieuwe rente bepalen, kijken wij onder andere naar de risicoklasse. De risicoklasse hangt af van de verhouding tussen uw hypotheek en de waarde van uw huis. Is de waarde van uw huis veranderd? Dan valt uw hypotheek misschien in een andere risicoklasse.

U wilt uw huis verkopen

Als u uw huis verkoopt, moet u de hypotheek op uw huis aflossen. Is de verkoopopbrengst van uw huis lager dan de hypotheek op uw huis? Dan hebt u een restschuld. Deze restschuld moet u ook terugbetalen.

Vind een financieel adviseur

Bij u in de buurt

Vind een adviseur

Gerelateerde situaties

Naar boven