Oversluiten van uw hypotheek

Ik heb een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker en wil misschien oversluiten.

Het is handig om eerst te bepalen of het in uw situatie gunstig is om uw hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van uw hypotheek kost namelijk geld. Denk aan:

 • Notariskosten
 • Kosten voor een taxatierapport
 • Advieskosten voor de nieuwe hypotheek
 • Eventuele kosten voor het eerder aflossen van uw hypotheek bij uw huidige hypotheekverstrekker

Daarnaast wordt opnieuw gekeken hoeveel u kunt lenen. Het kan zijn dat uw financiële situatie is gewijzigd. Uw financieel adviseur kan vaststellen of u kosten moet betalen. Vervolgens kan uw adviseur uitrekenen of het voor u interessant is om uw rente tussentijds te wijzigen. Bij een (bank)spaarhypotheek zorgt een lagere rente op uw hypotheek voor een hogere inleg op uw bankspaarrekening of premie voor uw spaarverzekering. Als u uw hypotheek wilt oversluiten, stuurt uw adviseur ons een offerteaanvraag. Wilt u meer weten over het oversluiten van uw hypotheek? Bekijk dan onze pagina Hypotheek oversluiten.

Ik heb een hypotheek bij Delta Lloyd en mijn rente staat nog een tijd vast.

Het is handig om eerst te bepalen of het in uw situatie gunstig is om uw rente aan te passen. Het tussentijds aanpassen van uw rente kost namelijk geld. U betaalt € 250,- administratiekosten aan Delta Lloyd voor het omzetten van uw hypotheek. En het kan zijn dat u kosten moet betalen voor het eerder aflossen van uw hypotheek. Uw financieel adviseur kan voor u uitrekenen of u kosten moet betalen en of het interessant is om uw rente tussentijds te wijzigen. Als het inderdaad gunstig is om uw rente tussentijds aan te passen, dan stuurt uw adviseur ons een wijzigingsverzoek samen met de meest recente WOZ-waarde van uw huis of een taxatierapport. De WOZ-waarde is de jaarlijkse waardebepaling die de gemeente aan uw huis toekent.

Ik heb een hypotheek bij Delta Lloyd en mijn rente loopt af.

Als uw rentevaste periode afloopt, krijgt u automatisch een nieuw rentevoorstel van ons. Dit voorstel gaat uit van de waarde van uw huis op het moment van afsluiten van uw hypotheek. Is uw huis op dit moment meer waard? Stuur ons dan de meest recente WOZ-waarde van uw huis. Dit is de jaarlijkse waardebepaling die de gemeente aan uw huis toekent. U kunt ons ook een taxatierapport sturen. We gaan uit van de marktwaarde die in het rapport staat. Wij kijken dan of u een lager rentepercentage krijgt. Hebt u recht op een lager rentepercentage? Dan krijgt u deze bij de renteverlenging.

Ik heb een andere vraag

Kan ik zo maar weg bij mijn huidige hypotheekverstrekker?

Loopt uw rentevaste periode af? Dan kunt u zonder boete weg bij uw huidige hypotheekverstrekker. Als uw rente nog een tijd vast staat, kan het zijn dat u kosten moet betalen. Daarnaast kost het oversluiten van uw hypotheek geld. Denk aan:

 • Notariskosten
 • Kosten voor een taxatierapport
 • Advieskosten voor de nieuwe hypotheek

Ook wordt opnieuw gekeken hoeveel u kunt lenen. Het kan zijn dat uw financiële situatie is gewijzigd. Uw financieel adviseur kan voor u uitrekenen of het interessant is om uw hypotheek over te sluiten. Als u uw hypotheek wilt oversluiten, stuurt uw adviseur ons een offerteaanvraag. U ziet in ons filmpje hoe een hypotheekaanvraag in zijn werk gaat.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de lagere rente?

U kunt op allerlei momenten in aanmerking komen voor de lagere rente bij Delta Lloyd. Denkt u hierbij aan het oversluiten van uw hypotheek. Maar bijvoorbeeld ook als u een huis koopt en u leent minder dan de waarde van uw huis.

Lost u tussentijds af op uw hypotheek? Dan zorgt u er ook voor dat u minder leent dan uw huis waard is. Houdt u er wel rekening mee dat u soms kosten betaalt voor het tussentijds aflossen van uw hypotheek. Hebt u voldoende afgelost? Op renteherzieningsdatum krijgt u bij Delta Lloyd dan een lager rentepercentage.

Ik ga nu een huis kopen. Kan ik ook een lagere rente krijgen?

Als u minder leent dan uw huis waard is, krijgt u automatisch een lager rentepercentage. Wij kijken naar de marktwaarde in het taxatierapport om het rentepercentage te bepalen. Als u een deel van uw huis met eigen geld betaalt of een schenking krijgt van uw (groot)ouders hoeft u minder te lenen en krijgt u een lager rentepercentage. Lees meer hierover op de pagina “Eerste huis kopen”.

Hoe weet ik hoeveel mijn huis waard is?

Ieder jaar krijgt u van de gemeente een WOZ-beschikking. Hierop staat de WOZ-waarde van uw huis. U kunt uw huis ook laten taxeren. U krijgt dan een marktwaarde in het taxatierapport. Deze marktwaarde gebruiken wij dan als waarde van uw huis.

Wanneer heb ik overwaarde op mijn huis?

U hebt overwaarde op uw huis als de waarde van uw huis hoger is dan uw hypotheek. Overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan:

 • Uw huis is in waarde gestegen.
 • U hebt tussentijds een deel van uw hypotheek afgelost.
 • U hebt uw huis voor een deel betaald met eigen geld.
 • U hebt een schenking gekregen en deze voor uw huis gebruikt.

Wanneer krijg ik een nieuw rentevoorstel?

U ontvangt ongeveer 3 maanden voor uw rentevaste periode afloopt een nieuw rentevoorstel. De exacte periode kan verschillen per hypotheekverstrekker. Lees hoe het bij Delta Lloyd werkt. Is uw huis nu meer waard? Dan kunt u ons de meest recente WOZ-waarde van uw huis toesturen. Dit is de jaarlijkse waardebepaling die de gemeente aan uw huis toekent. U kunt ons ook een taxatierapport sturen. We gaan uit van de marktwaarde die in het rapport staat. Wij kijken dat of u een lager rentepercentage krijgt.