Huidige regels hypotheken

De Eerste Kamer is in december 2012 akkoord gegaan met enkele wetsvoorstellen. Deze zijn ingegaan op 1 januari 2013. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Hypotheekrenteaftrek

Hebt u recht op hypotheekrenteaftrek als u een nieuwe hypotheek afsluit? En wat zijn de gevolgen voor uw bestaande hypotheek? Hieronder leest u wat de regels per 1 januari 2013 betekenen voor uw hypotheekrenteaftrek.

Ik wil een nieuwe hypotheek afsluiten. Wat zijn de regels?

Sinds 1 januari 2013 kunt u de hypotheekrente alleen aftrekken van uw belastingen als u uw hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost (terugbetaalt).

Moet ik een nieuwe hypotheek annuïtair of lineair aflossen?

Nee, u mag ook voor een andere hypotheekvorm kiezen. Bijvoorbeeld voor een spaar- of beleggingshypotheek. Maar dit heeft wel gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. U mag de rente alleen aftrekken van uw belastingen als u de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost. Kiest u voor een andere hypotheekvorm? Dan is de rente niet aftrekbaar. Bij een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet u deze binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen.

Ik heb al een hypotheek. Verandert er iets voor mij?

De rente die u voor uw bestaande hypotheek betaalt, is aftrekbaar van uw belastingen. Alleen als u uw bestaande hypotheek verhoogt, gelden andere regels. U kunt hier meer over lezen in de vraag hieronder.

Ik wil mijn bestaande hypotheek verhogen. Wat zijn de gevolgen?

Vanaf 1 januari 2013 moeten alle verhogingen binnen 30 jaar annuïtair of lineair worden afgelost. Alleen dan komt u nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek nu aflossen of voor een andere hypotheekvorm kiezen?

Nee, voor bestaande hypotheken verandert er niets. De rente voor een bestaande hypotheek die voor 1 januari 2013 is afgesloten, blijft aftrekbaar. Voor hypotheken gesloten vóór 1 januari 2001 geldt een maximale aftrekbaarheid tot 1 januari 2031.

Kan ik voor mijn bestaande hypotheek nog een andere hypotheekvorm kiezen?

Als u uw hypotheekvorm wilt aanpassen, zijn de mogelijkheden beperkt. Voor meer informatie of advies kunt u het best contact opnemen met uw financieel adviseur.

Moet ik mijn bestaande hypotheek aanpassen als mijn rentevaste periode eindigt?

U ontvangt drie maanden voor het einde van uw rentevaste periode een nieuw rentevoorstel van ons. U hoeft dan niet te kiezen voor een andere hypotheekvorm. De regels gelden namelijk alleen voor nieuwe hypotheken en verhogingen.

Kan ik mijn bestaande hypotheek meeverhuizen naar een ander huis?

Ja, bestaande hypotheken mogen onder de bestaande voorwaarden worden meegenomen naar een ander huis. De rente voor uw bestaande hypotheek blijft van uw belastingen aftrekbaar. Een verhuizing brengt daar geen verandering in. Bij een nieuwe hypotheek of verhoging kan de hypotheekrente worden afgetrokken als aan de eisen wordt voldaan. Dit betekent dat u de nieuwe hypotheek of verhoging binnen 30 jaar annuïtair of lineair moet aflossen.

Wilt u uw hypotheek meeverhuizen naar een ander huis? In de voorwaarden van uw hypotheek kunt u opzoeken of u van de verhuisregeling gebruik kunt maken. U kunt dit ook vragen aan uw financieel adviseur.

Mijn partner en ik gaan uit elkaar. Blijven de bestaande voorwaarden gelden?

De bestaande voorwaarden van uw hypotheek blijven gelden voor uw helft van de hypotheek. Ook blijft de hypotheekrenteaftrek voor uw helft van de hypotheek bestaan. Sluit u een nieuwe hypotheek om uw partner uit te kopen? Dan kunt u de hypotheekrente over deze nieuwe hypotheek aftrekken als u aan de eisen voldoet. Dit betekent dat u de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair moet aflossen.

Blijft de hypotheekrenteaftrek ongewijzigd?

Vanaf 1 januari 2014 wordt het percentage waartegen u de rente mag aftrekken in 28 jaarlijkse stappen van 0,5% verminderd. De hypotheekrenteaftrek wordt dus geleidelijk verlaagd van 52% naar 38%.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze nieuwe regels? Onze medewerkers van de afdeling Hypotheken helpen u graag. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.30 uur via telefoonnummer (020) 594 5050. U kunt ook een e-mail sturen naar hsd@deltalloyd.nl

Bekijk onze reactietermijnen

Andere gevolgen voor hypotheken

De regels per 1 januari 2013 hebben niet alleen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de andere gevolgen van deze nieuwe regels.

Hoeveel kan ik lenen?

Vanaf 1 januari 2017 kunt u maximaal 101% (inclusief 2% overdrachtsbelasting) van de waarde van een huis lenen. Dit percentage wordt verlaagd tot 100% op 1 januari 2018.

Wat als ik mijn hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker?

U kunt het bedrag van uw bestaande hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Voor dit deel van uw hypotheek verandert er niets. Als u meer leent, dan gelden voor het bedrag van de verhoging de regels per 1 januari 2013.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

U betaalt overdrachtsbelasting als u een bestaand huis koopt. Het percentage overdrachtsbelasting blijft 2%.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze nieuwe regels? Onze medewerkers van de afdeling Hypotheken helpen u graag. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 17.30 uur via telefoonnummer (020) 594 5050. U kunt ook een e-mail sturen naar hsd@deltalloyd.nl

Bekijk onze reactietermijnen