Einde rentevaste periode

De rentevaste periode van uw hypotheek loopt af. Wat kunt u doen en wanneer krijgt u een nieuw rentevoorstel? Hier het antwoord van Delta Lloyd op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe weet u wanneer uw rentevaste periode afloopt?

U kunt uw rentevaste periode terugvinden in uw hypotheekakte. Ook kunt u bellen met de afdeling Hypotheken op telefoonnummer 020 - 594 5050 of stuur een e-mail naar hsd@deltalloyd.nl.

Bekijk onze reactietermijnen

Wat kunt u doen als uw rentevaste periode bijna afloopt?

Aan het einde van uw rentevaste periode hebt u de volgende mogelijkheden:

  • De hypotheekrente weer voor dezelfde periode vastzetten.
  • De rente korter of juist langer vastzetten.
  • In overleg met een financieel adviseur kunt u uw hypotheek aanpassen. U kunt kiezen voor een andere hypotheekvorm of andere voorwaarden voor het lenen van het bedrag voor uw hypotheek
  • In overleg met een financieel adviseur kunt u uw aflossingsvrije leningdeel zonder kosten omzetten naar een andere hypotheekvorm. 
  • Uw hypotheek kunt u in overleg met een financieel adviseur (zonder kosten voor het eerder aflossen) oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. 
  • Ieder kalenderjaar mag u 10% of 20% van uw hypotheek aflossen zonder dat u daar kosten voor betaalt. Bestaat uw hypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage voor ieder leningdeel. Wilt u meer terugbetalen? Dan betaalt u daar in sommige gevallen kosten voor. U kunt hier meer over lezen in de voorwaarden van uw hypotheek.
  • Als de waarde van uw huis is gestegen dan kunt u in aanmerking komen voor een lagere rente. 

Als uw rentevaste periode bijna (binnen twee tot drie maanden) afloopt ontvangt u van ons een nieuw rentevoorstel per post. U kunt dit rentevoorstel dan het beste bespreken met een financieel adviseur. U kunt natuurlijk ook eerder een afspraak inplannen met een financieel adviseur om uw mogelijkheden te bespreken.

Wanneer krijgt u een nieuw rentevoorstel van Delta Lloyd?

U ontvangt drie maanden voor afloop van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel van Delta Lloyd.

Waar kunt u de actuele rentetarieven van Delta Lloyd vinden?

U vindt hier de actuele rentetarieven als u voor het eerst een hypotheek bij ons afsluit.

Krijgt u een boete als u overstapt naar een andere hypotheekverstrekker?

Bij het aflopen van de rentevaste periode betaalt u bij Delta Lloyd geen kosten voor het eerder aflossen van uw hypotheek. Wel zijn er extra kosten wanneer u overstapt naar een andere hypotheekverstrekker. Deze zal een taxatierapport van uw huis vragen. Daarnaast moet u opnieuw naar de notaris.

Hoe snel moet ik reageren op het rentevoorstel van Delta Lloyd?

U hebt tot twee weken voor het aflopen van de rentevaste periode de tijd om op het voorstel van Delta Lloyd te reageren. Kiest u voor dezelfde rentevaste periode? Dan hoeft u niet te reageren. Wanneer u kiest voor een andere rentevaste periode, dan moet u het wijzigingsformulier dat bij het voorstel zit uiterlijk twee weken voor het aflopen van de rentevaste periode aan Delta Lloyd terugsturen.

Kunt u ook kiezen voor een kortere of een langere rentevaste periode?

Ja, u kunt bij het aflopen van uw rentevaste periode kiezen voor dezelfde rentevaste periode, maar ook voor een kortere of langere rentevaste periode. Dit hangt wel af van hoe lang uw hypotheek nog loopt en hoe lang uw huidige rentevaste periode is.

Zit u vast aan het voorstel van Delta Lloyd?

Nee, op het moment dat uw rentevaste periode afloopt kunt u uw hypotheek aanpassen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kortere of langere rentevaste periode. Ook hebt u de mogelijkheid om over te stappen naar een andere hypotheek bij Delta Lloyd of naar een andere hypotheekverstrekker.

Kunt u beter kiezen voor een vaste of een variabele rente?

Wat beter is, hangt af van uw persoonlijke wensen. Een vaste rente geeft zekerheid. Want u betaalt een tijd lang elke maand dezelfde rente. Een variabele rente is vaak lager, maar de rente verandert steeds. Hierdoor hebt u geen zekerheid over uw maandbedrag. U kunt het best een afspraak maken met uw financieel adviseur om te bespreken wat bij uw persoonlijke situatie past.

Let op: Niet bij alle soorten hypotheken kunt u kiezen voor een variabele rente.

Wat is beter een korte of een langere rentevaste periode?

Wat beter is, hangt af van uw persoonlijke wensen. Een langere rentevaste periode geeft zekerheid. Een korte rentevaste periode zorgt voor lagere maandlasten, maar geeft wel minder zekerheid. U kunt het best een afspraak maken met uw financieel adviseur om te bespreken wat bij uw persoonlijke situatie past.

Wat gebeurt er als uw rentevaste periode afloopt?

Loopt uw rentevaste periode af? Dan krijgt u twee of drie maanden van tevoren een brief van ons. Hierin doen wij een rentevoorstel voor een nieuwe rentevaste periode. Dit noemen wij een verlengingsvoorstel. U kunt weer kiezen voor dezelfde rentevaste periode of een andere. Het is verstandig om het verlengingsvoorstel met uw financieel adviseur te bespreken.

Heeft een waardeverandering van uw huis invloed op de hoogte van de rente?

Is uw rentevaste periode afgelopen? En is uw huis in de tussentijd meer waard geworden? Dan kan het zijn dat u voor de volgende rentevaste periode een lager rentepercentage hoeft te betalen. Denkt u dat u recht hebt op een lager rentepercentage omdat uw huis meer waard is geworden? Dan kunt u bellen met uw financieel adviseur. Of met de afdeling Hypotheken via telefoonnummer 020 - 594 5050. Wij vragen u dan om een bewijs van de WOZ-waarde.