U gaat verhuizen naar een huurhuis

U gaat uw huis verkopen en een huis huren. Bij verkoop moet u de hypotheek voor uw koophuis helemaal terugbetalen.

Opbrengst hoger dan de hypotheek

Is de verkoopopbrengst van uw koophuis hoger dan de hypotheek op uw koophuis? Dan kunt u het geld dat u overhoudt (de overwaarde), na het terugbetalen van uw hypotheek, gebruiken voor andere dingen. U kunt hier bijvoorbeeld een auto mee kopen of het geld op een spaarrekening zetten.

Bijleenregeling

Let op: koopt u binnen drie jaar na de verkoop een ander huis? En gebruikt u de overwaarde niet voor uw nieuwe huis maar voor andere dingen? Dan krijgt u te maken met de ‘bijleenregeling’.
Laat u de overwaarde op uw spaarrekening of beleggingsrekening staan? Dan betaalt u belasting over dit geld voor het deel dat meer is dan het heffingvrij vermogen: het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen. Op de website www.belastingdienst.nl vindt u hierover meer informatie. Natuurlijk kunt u ook terecht bij uw financieel adviseur.

Opbrengst lager dan de hypotheek

Bij verkoop moet u de hypotheek op uw huis terugbetalen. Als de verkoopopbrengst van uw huis lager is dan de hoogte van de hypotheek, houdt u een restschuld over. De restschuld moet u bij de verkoop van uw huis terugbetalen. U kunt dit doen met ander geld dat u dan hebt (bijvoorbeeld uw spaargeld). Wilt u uw huis gaan verkopen? En denkt u dat u uw hypotheek niet helemaal kunt terugbetalen? Bespreek dit dan op tijd met uw financieel adviseur.