U gaat scheiden

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Een emotionele periode waarin u veel beslissingen moet nemen. Wie gaat waar wonen?  En hoe regelt u het financieel? Als u gaat scheiden, heeft dat ook gevolgen voor uw hypotheek. U moet beslissen of u het huis verkoopt of dat een van beiden in het huis blijft wonen. Lees hieronder waar u daarbij op moet letten.

Blijft u in het huis wonen?

Staat de hypotheek op twee namen? Dan bent u allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat u ieder verantwoordelijk bent voor de hele hypotheek. Blijft u in het huis wonen? Dan moet u voor de vertrekkende partner ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen. Na het ontslag is de vertrekkende partner niet meer aansprakelijk voor de hypotheek. Ook moet het huis via de notaris worden verdeeld. Dit betekent dat u de enige eigenaar wordt van het huis. En dat het mogelijk is dat de ene partner de andere partner een bedrag moet betalen (uitkopen). Als u een nieuwe partner hebt, wordt u waarschijnlijk samen met uw nieuwe partner eigenaar van het huis en hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.

U wijzigt niet alleen de aansprakelijkheid voor de hypotheek, maar ook de eigendomssituatie van het huis. Deze wijzigingen hebben invloed op uw persoonlijke en financiële situatie. Daarom kan alleen een financieel adviseur een verzoek bij ons indienen. Het kan zijn dat u kosten moet betalen voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Hoe wordt u als enige aansprakelijk voor het huis?

Om de aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen, leest u hieronder wat de procedure is.

Stap 1. U doet een aanvraag
 • Vul samen met uw financieel adviseur het aanvraagformulier [PDF] in. De behandelkosten voor deze aanvraag zijn € 250. U betaalt deze kosten aan Delta Lloyd als de aanvraag doorgaat.
 • Uw financieel adviseur verstuurt het ingevulde aanvraagformulier via e-mail naar hbj@deltalloyd.nl.
Stap 2. Wij beoordelen uw aanvraag voorlopig

Wij beoordelen of het inkomen voldoende is om de maandlasten van de hypotheek te blijven betalen. Als dat het geval is, ontvangt uw financieel adviseur een renteaanbod van ons.

Stap 3. U verzamelt en verstuurt documenten

In het renteaanbod vragen wij u om ons enkele documenten op te sturen voor de verdere beoordeling van uw verzoek. Stuur ons in ieder geval:

 • gegevens over uw inkomen
 • gegevens over de huidige waarde van uw huis
 • een concept van de akte van verdeling van uw notaris

Stuur ons daarnaast de volgende documenten:

U was getrouwd

 • een kopie van het getekende en door de rechtbank gestempelde echtscheidingsconvenant
 • een kopie van de echtscheidingsbeschikking
 • een kopie van het bewijs van de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bij de burgerlijke stand

U was geregistreerd partner

 • een kopie van de getekende overeenkomst tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap
 • een kopie inschrijving van de beëindiging van het geregistreerd partnerschap bij de burgerlijke stand
 • de beschikking van de rechtbank als er een uitspraak is gedaan door de rechtbank

U was samenwonend

 • een kopie van de getekende overeenkomst over het beëindigen van het samenwonen als u deze overeenkomst hebt gemaakt
Stap 4. Wij beoordelen uw aanvraag definitief

Na ontvangst van alle documenten beoordelen wij uw aanvraag definitief. Als alles in orde is, krijgt u een offerte van ons. U moet deze offerte binnen 15 dagen na de datum op de offerte ondertekenen en naar ons terugsturen. Hebben wij de offerte met uw handtekening op tijd van u ontvangen? Dan sturen wij de akte van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid naar uw notaris. Hebt u een nieuwe partner? En hebt u aangevraagd om het huis en de hypotheek op beide namen te zetten? Dan sturen wij u ook de akte van medehoofdelijk schuldenaarschap toe.

Stap 5. U ondertekent de aktes bij uw notaris

Uw notaris neemt contact met u op om een afspraak te maken voor het ondertekenen van de aktes.

Let op: Wilt u een deel van uw hypotheek eerder aflossen? Maak het bedrag van de aflossing en de eventuele kosten dan op tijd over naar de notaris. De notaris moet het geld ontvangen voor het ondertekenen van de aktes.

Verkoopt u het huis?

Verkoopt u uw huis voor meer geld dan u hebt geleend? Dan hebt u overwaarde. De overwaarde deelt u in principe met uw (ex) partner. Brengt het huis juist minder op? Dan is er een restschuld. Ook de restschuld deelt u meestal met uw (ex) partner.

Hebt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, wordt uw restschuld in bepaalde situaties kwijtgescholden. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden is dat u niet zelf de oorzaak mag zijn van het ontstaan van de restschuld. Op de website van NHG leest u alle voorwaarden om voor deze garantie in aanmerking te komen.

Hebt u geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Hebt u geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan moet u de restschuld zelf betalen. Hebt u hier geen geld voor? Neem dan altijd contact op met onze medewerkers van de afdeling Intensief Beheer op telefoonnummer (020) 594 5035. Of stuur een e-mail naar info@intensiefbeheer.deltalloyd.nl. Wij bekijken dan samen met u of er een oplossing is voor uw situatie. Wij proberen bijvoorbeeld een betalingsregeling met u af te spreken. Ook kijken wij of er andere oplossingen mogelijk zijn. 

Wilt u uw hypotheek meeverhuizen naar uw nieuwe huis?

Als u een nieuw huis koopt, is het misschien mogelijk om uw hypotheek mee te verhuizen. Uw financieel adviseur kijkt of dit kan.

Hebt u nog vragen?

Onze medewerkers van de afdeling Hypotheken helpen u graag. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur via telefoonnummer 020 - 594 5050. U kunt ook een e-mail sturen naar hsd@deltalloyd.nl.

Bekijk onze reactietermijnen

Gesprek met een financieel adviseur

Wilt u uw situatie bespreken met uw financieel adviseur? Maak dan nu een afspraak. Hebt u nog geen financieel adviseur? Zoek dan nu een financieel adviseur bij u in de buurt. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor het advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Meer informatie over een gesprek met een financieel adviseur.