U wordt arbeidsongeschikt

Als u arbeidsongeschikt wordt, kunt u minder of misschien helemaal niet meer werken. Uw inkomen kan dan fors dalen. Hoeveel minder u verdient, hangt van een aantal dingen af. Zoals de mate van uw arbeidsongeschiktheid, de hoogte van uw inkomen en uw leeftijd.

Bent u verzekerd?

Wilt u er zeker van zijn dat u uw hypotheek kunt blijven betalen als u ooit arbeidsongeschikt wordt? Dan kunt u hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Met deze verzekering kunt u uw inkomen beschermen. Bent u ondernemer? Dan kunt u bij Delta Lloyd een AOV voor zelfstandig ondernemers afsluiten. Voor werknemers bieden wij geen oplossing. Wel kunt u een (aanvullende) verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar.

Hebt u een hypotheek met NHG?

Wordt u arbeidsongeschikt en hebt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kunt u gebruikmaken van de zogenaamde Woonlastenfaciliteit. De Woonlastenfaciliteit geeft de mogelijkheid om een moeilijke periode te overbruggen. Wel moet uw hypotheekverstrekker akkoord gaan met deze regeling. Met een rekenmodel bekijken wij hoeveel u op basis van uw huidige inkomen kunt betalen. Het gedeelte dat u niet meer kunt betalen, mag u laten oplopen tot 9% van de lening met NHG. Dat gedeelte wordt bij uw NHG-lening opgeteld. In de toekomst moet u deze lening terugbetalen.

Wat kunt u doen als u arbeidsongeschikt wordt?

Zorg voor inzicht in uw financiële situatie

Om betalingsproblemen door uw arbeidsongeschiktheid te voorkomen, is het belangrijk dat u inzicht hebt in uw inkomsten en uitgaven. Dit inzicht krijgt u door zelf:
• een huishoudboekje of kasboekje bij te houden.
• een budgetcoach in te schakelen om samen met u inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Eventueel kunt u met uw budgetcoach een financieel plan opstellen.

Controleer uw toeslagen

Daalt uw inkomen door uw arbeidsongeschiktheid? Dan hebt u misschien recht op zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Controleer of u hier recht op hebt. Lees meer over toeslagen op de website van de Belastingdienst.

Gesprek met uw financieel adviseur

Uw financieel adviseur kan voor u uitrekenen wat uw inkomen ongeveer is als u arbeidsongeschikt wordt. En of u de maandlasten voor uw hypotheek dan nog kunt betalen.

Bent u arbeidsongeschikt? Bespreek dan met uw financieel adviseur of er een manier is om uw maandlasten te verlagen. Samen kunt u bespreken wat in uw situatie een goede oplossing is. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor het advies van uw financieel adviseur. Vraag hier dus vooraf naar.

Meer informatie over een gesprek met een financieel adviseur.