U gaat verhuizen en hebt een restschuld

Wilt u uw huis verkopen maar houdt u na verkoop een restschuld over? Dan hoeft dit geen probleem te zijn. Als u voldoende eigen vermogen hebt, kunt u de restschuld hiermee terugbetalen. Een andere oplossing is om uw restschuld mee te nemen in de hypotheek voor uw nieuwe huis. Hebt u al een hypotheek bij Delta Lloyd? En sluit u voor uw nieuwe huis weer een hypotheek bij ons af? Dan kunt u de restschuld meenemen in de hypotheek voor uw nieuwe huis als u aan onze voorwaarden voldoet. Wij raden u daarbij aan om in de koopakte van uw nieuwe huis een extra voorwaarde op te nemen. Namelijk dat de koop niet doorgaat als u de restschuld van uw oude huis niet kunt meenemen naar de hypotheek voor uw nieuwe huis. Uw financieel adviseur helpt u hier graag mee.

Let op: Gaat u verhuizen na een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner? En hebt u daardoor betalingsproblemen en misschien een restschuld? Lees dan onze informatie over betalingsproblemen goed door. Neem daarna contact op met onze medewerkers van de afdeling Intensief Beheer op telefoonnummer 020 - 594 5055. Of stuur een e-mail naar info@intensiefbeheer.deltalloyd.nl. Ook raden wij u aan om contact op te nemen met uw financieel adviseur. Wij begrijpen dat dit niet gemakkelijk is om te doen. Maar hoe eerder u contact opneemt, hoe beter u geholpen kunt worden met een passende oplossing voor uw situatie.

Bekijk onze reactietermijnen

Wat zijn de voorwaarden voor het meenemen van de restschuld?

U kunt uw restschuld meenemen in uw nieuwe hypotheek als u aan alle voorwaarden [PDF] voldoet. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • U hebt al een hypotheek bij Delta Lloyd en sluit de hypotheek voor uw nieuwe huis opnieuw bij Delta Lloyd af.
  • Uw oude huis is verkocht en u hebt na 29 oktober 2012 en voor 31 december 2017 voor deze verkoop getekend bij de notaris.
  • Uw inkomen is voldoende om de extra kosten van rente en aflossing van de restschuldlening te betalen.
  • U sluit voor het kopen van uw nieuwe huis en uw restschuld een hypotheek af zonder Nationale Hypotheek Garantie.
  • U sluit voor het kopen van uw nieuwe huis en uw restschuld een nieuwe hypotheek af tegen de rente die dan geldt. U kunt de rente van uw oude hypotheek dus niet meenemen. 
  • Uw totale hypotheek (met de restschuldlening) is maximaal 115% van de marktwaarde van het huis. 
  • U betaalt de restschuldlening in tien of vijftien jaar annuïtair of lineair terug. Uw financieel adviseur bekijkt samen met u welke looptijd het best bij u past. 
  • U mag de restschuldlening of een deel daarvan voor de afgesproken einddatum terugbetalen. Hier betaalt u geen kosten voor. 
  • Voor de restschuldlening betaalt u de actuele rente die tien of vijftien jaar gelijk blijft en die hoort bij de hypotheek van uw keuze. U mag de rente van uw oude hypotheek dus niet meenemen.

Let op: Doordat u een restschuldlening afsluit, valt uw hele hypotheek waarschijnlijk in een hogere risicoklasse. Wij berekenen de risicoklasse door de hoogte van de hypotheek te delen door de marktwaarde van het huis. Hoe hoger de risicoklasse (bijvoorbeeld door een hogere restschuldlening), hoe hoger de rente die u betaalt. Na aflossing van uw restschuldlening berekenen wij opnieuw in welke risicoklasse uw hypotheek valt. Dit doen wij als uw rentevaste periode afloopt. De rentevaste periode is de afgesproken periode waarin de rente gelijk blijft. Hebt u de restschuldlening afgelost en is uw rentevaste periode nog niet afgelopen? Dan passen wij uw risicoklasse niet automatisch aan. Neem contact met ons op als u wilt weten wat op dat moment de mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de belastingaftrek?

U mag de hypotheekrente die u over uw restschuldlening betaalt maximaal vijftien jaar aftrekken van de belastingen. Dit geldt alleen als de restschuld ontstaat als u uw huis verkoopt tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Ook moet u in deze periode het huis hebben verkocht. Dit betekent dat u de leveringsakte moet hebben getekend bij de notaris.

Sinds 1 januari 2013 kunt u de hypotheekrente alleen aftrekken van uw belastingen als u uw hypotheek binnen dertig jaar annuïtair of lineair terugbetaalt. En u voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor hypotheekrenteaftrek. Kiest u voor een andere hypotheekvorm? Dan is de rente niet aftrekbaar. Had u op 31 december 2012 al een hypotheek? Dan blijft de rente die u voor uw bestaande hypotheek betaalt aftrekbaar van uw belastingen. Alleen als u uw bestaande hypotheek verhoogt, gelden andere regels voor het bedrag van de verhoging. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over deze regels voor u op een rij gezet.

Kan NHG uw restschuld kwijtschelden?

Als u een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebt, kan uw restschuld misschien worden kwijtgescholden. Bijvoorbeeld door werkloosheid buiten uw schuld of arbeidsongeschiktheid. Op de website van NHG leest u wat de voorwaarden voor kwijtschelding zijn.  

Wordt uw restschuld gemeld bij het BKR?

Wij zijn verplicht om een restschuld te door te geven aan het Bureau Krediet Registratie (BKR). Op de website van het BKR leest u hier meer over.

Meer weten?

Hebt u nog vragen? Wij hebben enkele veelgestelde vragen voor u op een rij gezet. Ook helpen onze medewerkers van de afdeling Hypotheken u graag. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur via telefoonnummer 020 - 594 5050 en per e-mail via hsd@deltalloyd.nl. Of kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken  of het Verbond van Verzekeraars met informatie over een restschuld. Natuurlijk kunt u ook terecht bij uw financieel adviseur.

Bekijk onze reactietermijnen

Downloads