Omzetten variabele rente in vaste rente

Wilt u liever meer zekerheid? Of staat de rente nu laag en wilt u daar voor een langere tijd van profiteren? Dan kunt u op elk moment uw variabele rente gratis omzetten naar een vaste rente. Een vaste rente is een rente die voor een afgesproken periode gelijk blijft. Hieronder leest u wat de voor- en nadelen van een variabele rente en een vaste rente zijn.

Wat zijn de voor- en nadelen van een variabele rente?

Bij een variabele rente kan uw rentepercentage iedere maand stijgen of dalen. Het voordeel van een variabele rente is, dat deze vaak lager is dan de vaste rente van dat moment. En dat de variabele rente kan dalen. Hierdoor betaalt u minder. Een ander voordeel is dat u altijd (een deel van) uw hypotheek zonder kosten mag aflossen. Een nadeel van een variabele rente is dat de variabele rente ook kan stijgen. Hierdoor kan het bedrag dat u iedere maand moet betalen opeens veel hoger worden. U houdt dan minder geld over voor andere dingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vaste rente?

Het voordeel van een vaste rente is dat u voor een langere tijd zekerheid hebt over het bedrag dat u iedere maand moet betalen. Het nadeel van een vaste rente is dat u in sommige gevallen kosten betaalt voor het eerder aflossen van (een deel van) uw hypotheek. Deze kosten betaalt u als u meer wilt aflossen dan een bepaald percentage per kalenderjaar en de rente die u op dat moment betaalt hoger is dan de rente die op het moment van aflossen geldt voor eenzelfde soort hypotheek.

Wilt u advies bij het maken van uw keuze?

Neem dan contact op met uw financieel adviseur. Het kan zijn dat u kosten moet betalen voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

Hoe zet u uw variabele rente om naar een vaste rente?

Wilt u liever een vaste rente? Vul dan het formulier ‘Omzetten van uw variabele rente in een vaste rente [PDF] ’ in en zet uw handtekening onder het formulier. Stuur dit formulier minimaal twee weken voordat de vaste rente in moet gaan naar ons toe. U betaalt geen kosten voor het omzetten van een variabele rente naar een vaste rente.