U gaat uw huis verkopen en een huis huren. Uw huis kan meer waard zijn dan uw hypotheek of minder. Waar moet u in beide situaties aan denken? Wij zetten het graag voor u op een rij.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

De verkoopopbrengst is hoger dan uw hypotheek

Verkoopt u uw huis? Dan moet u de hypotheek voor uw huis helemaal aflossen. Is de verkoopopbrengst hoger dan uw hypotheek? Dan kunt u het geld dat u overhoudt (de overwaarde), na het aflossen van uw hypotheek, gebruiken voor andere dingen. U kunt het geld bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten of gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Laat u de overwaarde op uw spaarrekening of beleggingsrekening staan? Houd er dan rekening mee dat u belasting moet betalen als u meer geld hebt dan het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen (heffingsvrij vermogen).
Let op: Koopt u binnen 3 jaar na de verkoop een ander huis? Dan krijgt u te maken met de ‘bijleenregeling’. U mag dan géén rente aftrekken over het deel van de hypotheek dat u had kunnen betalen met de overwaarde.

Voorbeeld bijleenregeling

De overwaarde van uw huis is € 20.000,-. U koopt een nieuw huis van € 200.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal € 180.000,- (€ 200.000,- - € 20.000,-). Leent u meer dan € 180.000,-? Dan mag u over het bedrag boven die € 180.000,- geen rente aftrekken.

De verkoopopbrengst is lager dan uw hypotheek

Als u uw huis verkoopt, moet u de hypotheek op uw huis aflossen. Is de verkoopopbrengst van uw huis lager dan de hypotheek op uw huis? Dan hebt u een restschuld. Deze restschuld moet u ook terugbetalen. Wilt u uw huis gaan verkopen? En denkt u dat u uw hypotheek niet helemaal kunt aflossen? Bespreek dit dan op tijd met uw financieel adviseur.

Vind een financieel adviseur

Bij u in de buurt

Vind een adviseur
Naar boven