afb - 1120x305 - scheiden

Als u en uw partner uit elkaar gaan, komt er veel op u af. Een emotionele periode waarin u veel beslissingen moet nemen. Wie gaat waar wonen? En hoe regelt u het financieel? Als u gaat scheiden, heeft dat ook gevolgen voor uw hypotheek. U moet beslissen of u het huis verkoopt of dat een van beiden in het huis blijft wonen.

U blijft in het huis wonen

Staat de hypotheek op twee namen? Dan bent u allebei hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat u ieder verantwoordelijk bent voor de hele hypotheek. Blijft u in het huis wonen? Dan moet u voor de partner die niet in huis blijft wonen ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen. Na het ontslag is uw (ex)partner niet meer aansprakelijk voor de hypotheek. Ook moet het huis via de notaris worden verdeeld. Dit betekent dat u de enige eigenaar wordt van het huis. En dat het mogelijk is dat de ene partner de andere partner een bedrag moet betalen (uitkopen). Als u een nieuwe partner hebt, wordt u waarschijnlijk samen met uw nieuwe partner eigenaar van het huis en hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.

Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen

Doorloop de volgende stappen

1. Maak een afspraak met uw financieel adviseur

Actie voor u

De aansprakelijkheid voor de hypotheek en de eigendomsituatie van het huis verandert. Dit heeft invloed op uw persoonlijke en financiële situatie. Daarom kan alleen een financieel adviseur de aanvraag bij ons indienen. Het kan zijn dat u kosten betaalt voor dit advies. Vraag hier dus vooraf naar.

2. Vul het aanvraagformulier in met uw financieel adviseur

Actie voor u

Vul samen met uw financieel adviseur het aanvraagformulier in. De behandelkosten van de aanvraag zijn € 250,-. U betaalt deze kosten aan Delta Lloyd als de aanvraag doorgaat.

3. Wij beoordelen uw aanvraag voorlopig

Actie voor Delta Lloyd

Wij beoordelen of uw inkomen voldoende is om de maandlasten van de hypotheek te blijven betalen. Als dat zo is, sturen wij een voorlopig aanbod naar uw financieel adviseur.

4. U ondertekent het voorlopige aanbod en stuurt dit met documenten naar ons terug

Actie voor u

U hebt 2 tot 3 weken de tijd om ons voorlopige aanbod te ondertekenen. Naast het getekende voorlopige aanbod hebben wij een aantal documenten van u nodig om uw aanvraag te kunnen beoordelen. In het voorlopige aanbod staat welke documenten wij nodig hebben.

5. Wij beoordelen uw aanvraag definitief

Actie voor Delta Lloyd

Wij beoordelen de documenten die u hebt opgestuurd. Het kan zijn dat wij nog vragen voor u hebben of aanvullende documenten nodig hebben. Als alles in orde is, krijgt u een offerte van ons.

6. U accepteert de offerte

Actie voor u

Zet uw handtekening onder de offerte en stuur deze binnen 15 dagen terug naar uw financieel adviseur. Daarna zorgt uw financieel adviseur ervoor dat de offerte op tijd bij ons binnen is.

7. Wij sturen de aktes naar uw notaris

Actie voor Delta Lloyd

Wij sturen de akte van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid naar uw notaris. Hebt u een nieuwe partner? En hebt u aangevraagd om de hypotheek op beide namen te zetten? Dan krijgt uw notaris ook de akte van medehoofdelijk schuldenaarschap van ons.

8. U ondertekent de aktes bij uw notaris

Actie voor u

Uw notaris neemt contact met u op om een afspraak te maken voor het ondertekenen van de aktes. Na het tekenen van de aktes bent u, eventueel samen met uw nieuwe partner, eigenaar van het huis. De notaris laat ons weten dat de aktes zijn gepasseerd en wij nemen de hypotheek in beheer.

9. U regelt uw verzekeringen

Actie voor u

Dit is een goed moment om te kijken naar uw verzekeringen. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u deze verzekeringen afsluit. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere niet:

  • Een woonhuisverzekering (opstalverzekering) is verplicht. Deze verzekering moet ingaan voordat uw hypotheek passeert bij de notaris. Bij een appartement is de opstalverzekering meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Soms is wel een aanvullende verzekering nodig. Kijk dit goed na om te voorkomen dat u zich dubbel verzekert.
  • Een overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht.

U verkoopt het huis

U wilt uw hypotheek meenemen (verhuisregeling)

Verkoopt u uw huis en wilt u uw bestaande hypotheek meenemen naar uw nieuwe koophuis? Dan is het misschien mogelijk om uw hypotheek mee te verhuizen.

U wilt een nieuwe hypotheek afsluiten (oversluiten)

U lost uw huidige hypotheek af en sluit een nieuwe hypotheek af bij een andere hypotheekverstrekker. Dit heet oversluiten.

U hebt overwaarde of een restschuld

Verkoopt u uw huis voor meer geld dan u hebt geleend? Dan hebt u overwaarde. De overwaarde deelt u in principe met uw (ex)partner. Brengt het huis juist minder op? Dan is er een restschuld. Ook de restschuld deelt u meestal met uw (ex)partner.

Vind een financieel adviseur

Bij u in de buurt

Vind een adviseur

Gerelateerde situaties

Naar boven