afb - 1120x305 - Bouwdepot

Wilt u uw huidige huis verbouwen? Of een nieuw huis laten bouwen? Dan hebt u misschien een bouwdepot nodig. Hiermee kunt u de kosten van de bouw of verbouwing betalen.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een rekening waarmee u de bouw of verbouwing van uw huis kunt betalen. Van het geld in het bouwdepot kunt u rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen. U krijgt rente over het geld in het bouwdepot. Het geld in uw bouwdepot is een onderdeel van uw hypotheek. U moet uw bouwdepot aflossen en betaalt rente over het geld.

afb - prive hypotheek - video bouwdepot

Bekijk de video: hoe werkt een bouwdepot?

Welke rekeningen vallen onder het bouwdepot?

In uw verbouwingsplan staat welke werkzaamheden worden uitgevoerd en welke materialen u nodig hebt. U kunt de rekeningen hiervoor betalen met het geld uit uw bouwdepot. Maar alleen als uw huis meer waard wordt door deze werkzaamheden en materialen. Sommige rekeningen mag u niet zomaar uit uw bouwdepot betalen.

Offertes kunt u niet met het geld uit uw bouwdepot betalen.

Wilt u uit het bouwdepot werkzaamheden betalen die niet in het verbouwingsplan staan? Dit mag alleen als:

 • de werkzaamheden niet ten koste gaan van eventuele verplichte verbeteringen uit bijvoorbeeld een bouwkundig rapport;
 • deze voor eenzelfde waardestijging zorgen als die in het plan.
Stuur ons in dat geval een nieuw verbouwingsplan [PDF] .

Rente

U krijgt rente over het geld in uw bouwdepot. Deze rente is gelijk aan of lager dan uw hypotheekrente. Welke rente u krijgt, staat in uw leningvoorwaarden. U kunt op elk moment de rente uit uw bouwdepot opnemen. Hiervoor kunt u een declaratieformulier gebruiken. Let op: verlengt u uw bouwdepot? Dan krijgt u geen rente meer over uw bouwdepot.

U betaalt ook rente over (de lening voor) uw bouwdepot. Deze rente is gelijk aan uw hypotheekrente. Meestal kunt u deze rente aftrekken bij uw belastingaangifte. U kunt hier meer over lezen op de website van de Belastingdienst.

Hebt u een bouwdepot om een nieuw huis te bouwen? Dan kunt u ervoor kiezen om alle rente zelf te betalen of alleen een deel van deze rente. Wilt u uw keuze veranderen? Stuur dan een e-mail naar hsd@deltalloyd.nl waarin u aangeeft welk bedrag aan rente u zelf wilt betalen. U mag ook een brief met uw handtekening sturen. Stuur deze brief naar het volgende adres: Delta Lloyd Hypotheken, ter attentie van de afdeling Hypotheken, Postbus 231, 1000 AE Amsterdam.

Looptijd

Bouwdepot voor bestaand huis 1 jaar
Bouwdepot voor nieuwbouwhuis 2 jaar

U kunt de looptijd een keer met 6 maanden verlengen. Dit is gratis, maar na het verlengen krijgt u geen rente meer over het geld in uw bouwdepot.

U kunt uw bouwdepot op twee manieren verlengen: 

 • Stuur een e-mail waarin u vraagt om verlenging van uw bouwdepot naar: hsd@deltalloyd.nl. Vermeld in uw e-mail ook uw leningnummer. 
 • Stuur een brief waarin u vraagt om verlenging van uw bouwdepot naar: Delta Lloyd Hypotheken, afdeling Hypotheken, Postbus 231, 1000 AE Amsterdam. Vermeld in uw brief ook uw leningnummer. 

Zorg ervoor dat uw e-mail of brief minimaal 10 werkdagen voordat het bouwdepot stopt bij ons binnen is.

Einde van het bouwdepot

Wij stoppen uw bouwdepot als: 

 • het einde van de looptijd is bereikt. U krijgt twee maanden voor de einddatum een brief van ons. Die vindt u via Mijn Delta Lloyd in E-bankieren bij ‘Mijn documenten’.
 • u alle werkzaamheden in uw verbouwingsplan hebt betaald en er geen geld meer in uw bouwdepot zit. Uw bouwdepot wordt dan automatisch stopgezet.

Is alles betaald en zit er nog geld in uw bouwdepot? Dan zijn er twee manieren waarop wij dit verrekenen.

Wij regelen de verrekening als volgt: 

 • Hebt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?
  Wij trekken het overgebleven bedrag van uw hypotheek af. Hiermee lost u dit deel van uw hypotheek eerder af. 
 • Hebt u een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie?
  Wij maken elk bedrag onder de € 7.500,- aan u over. Is het bedrag hoger dan € 7.500,-? Dan trekken wij het gehele bedrag van uw hypotheek af. Hiermee lost u een deel van uw hypotheek eerder af.

Let op: lost u door de verrekening meer dan 10% of 20% van uw hypotheek af? Dan moet u kosten betalen voor het eerder aflossen van de hypotheek. Wij verrekenen deze kosten met het geld dat nog in uw bouwdepot zit. Daarna stoppen wij uw bouwdepot.

Naar boven