Beleggingshypotheek

EffectPlusHypotheek Rekening
 • Keuze uit een ruim aanbod beleggingsfondsen.
 • Gratis gebruik van het Beleggerskompas.
 • U kunt deze rekening gemakkelijk beheren via internet met Delta Lloyd E-Bankieren.

Als u bij ons een hypotheek afsluit, doet u vier dingen:

 1. U leent geld van ons
 2. U betaalt de lening terug
 3. U betaalt rente over de lening
 4. U sluit één of meerdere woonverzekeringen af

U kunt kiezen uit verschillende hypotheken, de beleggingshypotheek is hier een van. Naast de keuze voor een hypotheek kunt u bij Delta Lloyd ook kiezen tegen welke voorwaarden u geld leent.

Wat is een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een manier waarop u uw lening voor uw huis kunt aflossen. U kunt deze manier van aflossen ook combineren met andere manieren om uw hypotheek af te lossen.

U stort iedere maand een bedrag op een beleggingsrekening: de EffectPlusHypotheek Rekening. U mag ook in het begin in één keer een groot bedrag storten of allebei. Ook is het mogelijk om tussentijds extra geld te storten. U verpandt de beleggingsrekening aan Delta Lloyd. Dit betekent dat wij het geld van de rekening mogen gebruiken, als u zich niet aan de afspraken houdt.

Aan het eind van de looptijd lost u met de opbrengst van de beleggingen uw hypotheek of een deel ervan af. De opbrengst van uw beleggingen hangt af van de resultaten van de gekozen beleggingsfondsen. Doen de koersen van de beleggingsfondsen het goed, dan profiteert u daarvan mee. Doen de koersen het minder, dan is uw opbrengst lager. U mag tussendoor geld van uw beleggingsrekening halen. Natuurlijk kan dit alleen als de opbrengst van uw beleggingen hoog genoeg is en in overleg met Delta Lloyd.

Belegt u (een deel van) uw inleg liever niet? Dan kunt u dit geld tijdelijk op het spaargedeelte van de EffectPlusHypotheek Rekening zetten. Over dit spaargeld ontvangt u een variabele rente. Een variabele rente kan elk moment veranderen. Wij berekenen de rente die u ontvangt per jaar.

Hoe kunt u beleggen?

Voordat u gaat beleggen, bepaalt u eerst hoe u het best kunt beleggen en hoeveel risico u wilt nemen. Uw financieel adviseur helpt u hierbij. U doet dit met een vragenlijst. Op basis hiervan kiest u de beleggingsfondsen die bij u passen.

U mag zelf bepalen hoe u het geld op de beleggingsrekening belegt. U kunt kiezen uit een groot aantal beleggingsfondsen die Delta Lloyd Bank aanbiedt of beleggen via modelportefeuilles. U belegt zelfstandig. Dit betekent dat wij alleen uw beleggingsopdrachten uitvoeren en controleren of daar genoeg geld voor op uw rekening staat. U beoordeelt dus zelf de marktsituatie en neemt uw eigen beleggingsbeslissingen. U kunt hierbij het gratis Beleggerskompas gebruiken.

Beleggerskompas
Het Beleggerskompas is een geautomatiseerd hulpmiddel met uitgebreide informatie over onze beleggingsfondsen. Hiermee kunt u zelf uw beleggingsportefeuille samenstellen. Het Beleggerskompas houdt hierbij rekening met uw beleggingsdoelstellingen en het risico dat u wilt lopen. U kunt het Beleggerskompas het best gebruiken als u bent ingelogd op uw rekening via Delta Lloyd E-Bankieren.

Let op: Het Beleggerskompas is geen beleggingsadvies. Als u het Beleggerkompas gebruikt, bent u dus zelf verantwoordelijk voor het verloop van uw beleggingen.

Hebt u recht op hypotheekrenteaftrek?

Sinds 1 januari 2013 kunt u de hypotheekrente alleen aftrekken van uw belastingen als u uw hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost en u voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor hypotheekrenteaftrek.

Hebt u al een hypotheek? Dan blijft de rente die u voor uw bestaande hypotheek betaalt aftrekbaar van uw belastingen. Alleen als u uw bestaande hypotheek verhoogt, gelden andere regels. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over deze regels voor u op een rij gezet.

Een beleggingshypotheek kan ook op andere manieren gevolgen hebben voor de door u te betalen belastingen. Daarom is het belangrijk dat u zich hier goed over laat informeren. U kunt ook kijken op de website van de Belastingdienst.

Is een beleggingshypotheek iets voor u?

+ U betaalt alleen rente en inleg waarmee u belegt
+ U kiest zelf in welke beleggingsfondsen u belegt
+ Op ieder moment uw fondskeuze aanpassen
+ Pas aan het einde van de looptijd aflossen
- Hypotheekrenteaftrek is niet (meer) mogelijk
- Kans op een schuld op de einddatum

Wat zijn de verschillen met andere hypotheken?

Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen de beleggingshypotheek en andere hypotheken.

Zekerheid

Geen schuld op de einddatum

Annuïtaire hypotheek Lineaire hypotheek Bankspaarhypotheek
Lage maandlasten aan het begin Steeds lagere maandlasten Met een bankspaarrekening uw hypotheek terugbetalen
Maandlasten U betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing Het maandbedrag (rente en aflossing) neemt tijdens de looptijd af Elke maand rente en inleg betalen
Rente Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven
Belastingvoordeel De rente die u over de lening betaalt, is aftrekbaar van de belastingen. Omdat u steeds meer van uw lening terugbetaalt, neemt uw belastingvoordeel af. De rente die u over de lening betaalt, is aftrekbaar van de belastingen Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is de rente nog aftrekbaar

Minder zekerheid

Kans op een schuld op de einddatum

Beleggingshypotheek Aflossingsvrije hypotheek
Beleggen op een beleggingsrekening Alleen rente betalen en pas op de einddatum terugbetalen
Maandlasten Elke maand rente en inleg betalen U betaalt elke maand alleen rente
Terugbetalen U betaalt de lening op de einddatum terug U betaalt de lening op de einddatum terug
Rente Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven
Belastingvoordeel Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is uw rente nog aftrekbaar Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is uw rente nog aftrekbaar

Bekijk de actuele rentes

Uit welke voorwaarden kunt u kiezen?

Als u een beleggingshypotheek wilt afsluiten, kunt u bij Delta Lloyd kiezen uit verschillende voorwaarden voor het lenen van het bedrag van uw hypotheek:

 • Budget Hypotheek: een hypotheek met een zeer scherpe rente.
 • DrieSterrenHypotheek: een flexibele hypotheek in ruil voor een iets hogere rente.
 • Nieuwbouw Hypotheek: een hypotheek met een lange geldigheid voor verbouwen, renoveren of het kopen van een nieuwbouwhuis.
 • Ondernemers Hypotheek: een hypotheek voor ondernemers en zzp’ers. Hierbij kunt u kiezen uit de voorwaarden van de Budget Hypotheek, de DrieSterrenHypotheek en de Nieuwbouw Hypotheek.
  Budget Hypotheek DrieSterrenHypotheek Nieuwbouw Hypotheek
Algemeen Lage hypotheekrente Scherpe rente en flexibiliteit Voor nieuwbouw of verbouwen
 Rente De rente in de offerte

De laagste rente van:

 • de rente in de offerte, of;
 • de rente die geldt op het moment van tekenen bij de notaris
De rente in de offerte
Geldigheidsduur offerte 4 maanden vanaf datum renteaanbod 2 maanden vanaf datum renteaanbod 3 maanden vanaf datum renteaanbod
Verlengen offerte Niet mogelijk 4 maanden (soms tegen kosten) 8 maanden (soms tegen kosten)
Rentevaste periodes Keuze uit 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar Keuze uit variabel 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar Keuze uit variabel 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar
Eerder aflossen zonder kosten 10% per kalenderjaar 10% per kalenderjaar 10% per kalenderjaar
 Boete bij niet meenemen van de hypotheek bij verkoop van het huis Geen boete Geen boete Geen boete
Rente bouwdepot 1% lager dan de hypotheekrente 1% lager dan de hypotheekrente Gelijk aan de hypotheekrente
  Bekijk alle details van de Budget Hypotheek Bekijk alle details van de DrieSterrenHypotheek Bekijk alle details van de Nieuwbouw Hypotheek

Welke verzekeringen sluit u af?

Hoe u ook woont, uw huis is u dierbaar. U wilt zonder zorgen van uw huis kunnen genieten. U wilt dan ook goed verzekerd zijn als er wat gebeurt. Daarom zijn er verschillende soorten woonverzekeringen. U moet altijd een woonhuisverzekering afsluiten. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u deze verzekering afsluit. Met een woonhuisverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw huis. Bijvoorbeeld bij brand, storm of blikseminslag. Een woonhuisverzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd. Leent u meer dan 80% van de marktwaarde van het huis? Dan moet u ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij uw hypotheek. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u deze verzekering afsluit. Vraag uw financieel adviseur naar de goede overlijdensrisicoverzekering van Delta Lloyd. Ook als u niet verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering te nemen, kan het verstandig zijn dit wel te doen. Wij raden u aan hierover advies te vragen aan uw financieel adviseur.

Er zijn ook nog andere woonverzekeringen, zoals een inboedelverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiervan mag u zelf weten of u deze wel of niet neemt. Meer informatie over onze woonverzekeringen vindt u op onze website.

Gesprek met een financieel adviseur

Bent u geïnteresseerd in een lineaire hypotheek? Of wilt u deze hypotheek afsluiten? Maak dan nu een afspraak met uw financieel adviseur. Een hypotheek van Delta Lloyd kunt u alleen aanvragen via een financieel adviseur. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor het advies. Vraag hier dus vooraf naar. U kunt kiezen voor een financieel adviseur van een hypotheekverstrekker of voor een onafhankelijk financieel adviseur. Hebt u nog geen financieel adviseur? Zoek dan een financieel adviseur bij u in de buurt.

Meer informatie over een gesprek met een financieel adviseur.

Downloads