Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije Hypotheek
 • Lage maandlasten.
 • U betaalt iedere maand alleen rente.
 • U bouwt geen vermogen op voor het aflossen van de hypotheek.

Als u bij ons een hypotheek afsluit, doet u vier dingen:

 1. U leent geld van ons
 2. U betaalt de lening terug
 3. U betaalt rente over de lening
 4. U sluit één of meerdere woonverzekeringen af

U kunt kiezen uit verschillende hypotheken, de aflossingsvrije hypotheek is hier een van. Naast de keuze voor een hypotheek kunt u bij Delta Lloyd ook kiezen tegen welke voorwaarden u geld leent.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

U betaalt iedere maand alleen rente over uw hypotheek. Als u voor een vaste rente kiest, betaalt u tijdens de rentevaste periode van uw keuze iedere maand hetzelfde bedrag aan rente. Kiest u voor een variabele rente? Dan kan het bedrag dat u iedere maand aan rente betaalt verschillen.

Aan het einde van de looptijd lost u de hypotheek af. U doet dat met bijvoorbeeld uw eigen spaargeld. Of u verkoopt uw huis en met de opbrengst van de verkoop lost u uw hypotheek af. Bedenk dan wel dat u op de einddatum te weinig geld kunt hebben. Of dat uw huis op dat moment minder waard kan zijn dan de hoogte van uw hypotheek. In dat geval hebt u nog een restschuld. Deze restschuld moet u terugbetalen.

U betaalt de aflossingsvrije hypotheek dus niet tussentijds terug. Daardoor hebt u lage maandlasten. Maar uw schuld blijft even hoog tot de einddatum van uw hypotheek. Ieder jaar mag u 10% of 20% van uw aflossingsvrije hypotheek eerder aflossen zonder dat u daar kosten voor betaalt. Bestaat uw hypotheek uit twee of meer leningdelen? Dan geldt dit percentage voor ieder leningdeel. Wilt u meer aflossen? Dan betaalt u daar soms kosten voor. U leest hier meer over in de voorwaarden van uw hypotheek.

Hebt u recht op hypotheekrenteaftrek?

Sinds 1 januari 2013 kunt u de hypotheekrente alleen aftrekken van uw belastingen als u uw hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost en u voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voor hypotheekrenteaftrek.

Hebt u al een hypotheek? Dan blijft de rente die u voor uw bestaande hypotheek betaalt aftrekbaar van uw belastingen. Alleen als u uw bestaande hypotheek verhoogt, gelden andere regels. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden over deze regels voor u op een rij gezet.

Een aflossingsvrije hypotheek kan ook op andere manieren gevolgen hebben voor de door u te betalen belasting. Daarom is het belangrijk dat u zich hier goed over laat informeren. U kunt ook kijken op de website van de Belastingdienst.

Is een aflossingsvrije hypotheek iets voor u?

De aflossingsvrije hypotheek is geschikt voor u als u lage maandlasten wilt en u het niet erg vindt dat u geen vermogen opbouwt voor het aflossen van uw hypotheek. U betaalt iedere maand alleen rente en lost de hypotheek op de einddatum in één keer af.

+ Lage maandlasten, u betaalt alleen de rente
+ Pas aan het einde van de looptijd aflossen
- Hypotheekrenteaftrek is niet (meer) mogelijk
- Geen vermogensopbouw
- Kans op een schuld op de einddatum

Wat zijn de verschillen met andere hypotheken?

Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen de aflossingsvrije hypotheek en andere hypotheken.

Zekerheid

Geen schuld op de einddatum

Annuïtaire hypotheek Lineaire hypotheek Bankspaarhypotheek
Lage maandlasten aan het begin Steeds lagere maandlasten Met een bankspaarrekening uw hypotheek terugbetalen
Maandlasten U betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing Het maandbedrag (rente en aflossing) neemt tijdens de looptijd af Elke maand rente en inleg betalen
Rente Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven
Belastingvoordeel De rente die u over de lening betaalt, is aftrekbaar van de belastingen. Omdat u steeds meer van uw lening terugbetaalt, neemt uw belastingvoordeel af. De rente die u over de lening betaalt, is aftrekbaar van de belastingen Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is de rente nog aftrekbaar

Minder zekerheid

Kans op een schuld op de einddatum

Beleggingshypotheek Aflossingsvrije hypotheek
Beleggen op een beleggingsrekening Alleen rente betalen en pas op de einddatum terugbetalen
Maandlasten Elke maand rente en inleg betalen U betaalt elke maand alleen rente
Terugbetalen U betaalt de lening op de einddatum terug U betaalt de lening op de einddatum terug
Rente Overzicht rentetarieven Overzicht rentetarieven
Belastingvoordeel Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is uw rente nog aftrekbaar Hebt u uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan is uw rente nog aftrekbaar

Bekijk de actuele rentes

Uit welke voorwaarden kunt u kiezen?

Het aflossingsvrije leningdeel mag maximaal 50% zijn van de marktwaarde van uw huis. De marktwaarde wordt bepaald door een onafhankelijk taxateur. Voor de andere helft kunt u kiezen uit één of meerdere andere manieren van terugbetalen.

Als u een aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten, kunt u bij Delta Lloyd kiezen uit verschillende voorwaarden voor het lenen van het bedrag van uw hypotheek:

 • Budget Hypotheek: een hypotheek met een zeer scherpe rente.
 • DrieSterrenHypotheek: een flexibele hypotheek in ruil voor een iets hogere rente.
 • Nieuwbouw Hypotheek: een hypotheek met een lange geldigheid voor verbouwen, renoveren of het kopen van een nieuwbouwhuis.
 • Ondernemers Hypotheek: een hypotheek voor ondernemers en zzp’ers. Hierbij kunt u kiezen uit de voorwaarden van de Budget Hypotheek, de DrieSterrenHypotheek en de Nieuwbouw Hypotheek.
  Budget Hypotheek DrieSterrenHypotheek Nieuwbouw Hypotheek
Algemeen Lage hypotheekrente Scherpe rente en flexibiliteit Voor nieuwbouw of verbouwen
 Rente De rente in de offerte

De laagste rente van:

 • de rente in de offerte, of;
 • de rente die geldt op het moment van tekenen bij de notaris
De rente in de offerte
Geldigheidsduur offerte 4 maanden vanaf datum renteaanbod 2 maanden vanaf datum renteaanbod 3 maanden vanaf datum renteaanbod
Verlengen offerte Niet mogelijk 4 maanden (soms tegen kosten) 8 maanden (soms tegen kosten)
Rentevaste periodes Keuze uit 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar Keuze uit variabel 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar Keuze uit variabel 1, 2, 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar
Eerder aflossen zonder kosten 10% per kalenderjaar 10% per kalenderjaar 10% per kalenderjaar
 Boete bij niet meenemen van de hypotheek bij verkoop van het huis

Geen boete

Geen boete Geen boete
Rente bouwdepot 1% lager dan de hypotheekrente 1% lager dan de hypotheekrente Gelijk aan de hypotheekrente
  Bekijk alle details van de Budget Hypotheek Bekijk alle details van de DrieSterrenHypotheek Bekijk alle details van de Nieuwbouw Hypotheek

Welke verzekering sluit u af?

Hoe u ook woont, uw huis is u dierbaar. U wilt zonder zorgen van uw huis kunnen genieten. U wilt dan ook goed verzekerd zijn als er wat gebeurt. Daarom zijn er verschillende soorten woonverzekeringen. U moet altijd een woonhuisverzekering afsluiten. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u deze verzekering afsluit. Met een woonhuisverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw huis. Bijvoorbeeld bij brand, storm of blikseminslag. Een woonhuisverzekering wordt ook wel een opstalverzekering genoemd. Leent u meer dan 80% van de marktwaarde van het huis? Dan moet u ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij uw hypotheek. U mag zelf weten bij welke verzekeraar u deze verzekering afsluit. Vraag uw financieel adviseur naar de goede overlijdensrisicoverzekering van Delta Lloyd. Ook als u niet verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering te nemen, kan het verstandig zijn dit wel te doen. Wij raden u aan hierover advies te vragen aan uw financieel adviseur.

Er zijn ook nog andere woonverzekeringen, zoals een inboedelverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiervan mag u zelf weten of u deze wel of niet neemt. Meer informatie over onze woonverzekeringen vindt u op onze website.

Gesprek met een financieel adviseur

Bent u geïnteresseerd in een aflossingsvrije hypotheek? Of wilt u deze hypotheek afsluiten? Maak dan nu een afspraak met uw financieel adviseur. Een hypotheek van Delta Lloyd kunt u alleen aanvragen via een financieel adviseur. Houd er rekening mee dat u kosten betaalt voor het advies. Vraag hier dus vooraf naar. U kunt kiezen voor een financieel adviseur van een hypotheekverstrekker of voor een onafhankelijk financieel adviseur. Hebt u nog geen financieel adviseur? Zoek dan een financieel adviseur bij u in de buurt.

Meer informatie over een gesprek met een financieel adviseur.

Downloads