Zelfstandigen zonder aov doen minder aan preventie

11 mei 2015Zelfstandigen die geen arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) hebben afgesloten nemen minder maatregelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen dan zelfstandigen met een verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Baken Adviesgroep in opdracht van Delta Lloyd naar de impact van arbeidsongeschiktheid op zelfstandigen met en zonder personeel . Zo sporten zelfstandigen zonder AOV minder dan zelfstandigen met een AOV en neemt een groter deel zelfs helemaal geen preventieve maatregelen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.

74% zzp’ers niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat slechts 35% van de zelfstandigen zich verzekert voor arbeidsongeschiktheid. Vooral onder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is de verzekeringsgraad laag (26%).

Arjan Nollen, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: “Uit ons onderzoek komt naar voren dat een groot deel van de zelfstandigen zich niet verzekert voor arbeidsongeschiktheid, omdat ze een arbeidsongeschiktheidverzekering te duur vinden. Maar wat veel zelfstandigen niet weten is dat de premie fiscaal aftrekbaar is. Daarnaast kan een AOV een stuk betaalbaarder worden als je hem op maat maakt. Door bijvoorbeeld rekening te houden met financiële buffers die je hebt opgebouwd of door alleen dat deel van je inkomen te verzekeren dat je echt niet kunt missen.”

Financiële buffers

80% van de ondervraagde zelfstandigen heeft een financiële buffer opgebouwd om arbeidsongeschiktheid op te vangen. De meeste zelfstandigen kunnen het een aantal maanden zonder inkomsten uithouden en 30% van de zelfstandigen zelfs langer dan een jaar. Geld op een spaar- of bankrekening is de meest genoemde buffer gevolgd door het inkomen van de partner en vastgoed.

Bekijk het volledige onderzoek.