Vrijheid nummer 1 reden om te ondernemen

Financiële onzekerheid grootste nadeel

05 november 2015Bijna de helft (44%) van de ondernemers gaat ondernemen vanwege de behoefte aan vrijheid. Dat blijkt uit onderzoek van GfK naar de drijfveren van ondernemers in Nederland in opdracht van verzekeraar Delta Lloyd. Die vrijheid vinden ondernemers vooral in het zelf kunnen indelen van hun tijd en het zelf nemen van beslissingen. Het grootste nadeel vinden ondernemers de financiële onzekerheid die bij het ondernemerschap komt kijken.

Je bent ondernemer geworden omdat...

Vrijheidsgevoel krijgt een 8

Naast het gevoel van vrijheid noemen ondernemers als drijfveren ‘het combineren van werk & privé’(30%) en ‘het kwijtraken van mijn baan in loondienst’ (20%). Bijna 8 op de 10 ondernemers vindt dat het gevoel van vrijheid in (zeer) sterke mate overeenkomt met de verwachting hiervan bij het starten van hun bedrijf. Gemiddeld beoordelen ze het gevoel van vrijheid met een 8.

Crisis maakt ondernemen moeilijker

Ondernemers maken zich vooral zorgen over voldoende werk op de lange termijn (62%), het wegvallen van de voordelen voor ondernemers (60%) en hun inkomen (59%). Daarnaast blijkt dat de crisis van de afgelopen jaren het ondernemen voor de helft van de ondervraagden moeilijker heeft gemaakt. Dit heeft echter weinig effect op hun vrijheidsgevoel. 61% van de ondernemers geeft dan ook aan de komende drie jaar ondernemer te willen blijven. En nog eens een kwart (23%) blijft ondernemer mits de omzet voldoende is.

Je maakt je als ondernemer soms zorgen over...

Verzekeringen positief effect op vrijheidsgevoel

Arjan Nollen, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: “Het aantal ondernemers blijft groeien en in 2015 heeft Nederland zelfs het recordaantal van bijna 1,8 miljoen bedrijven  bereikt. Delta Lloyd wil graag weten wat ondernemers drijft en wat hun grootste zorgen zijn. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat onzekerheid de grootste zorg is van ondernemers. Daarnaast heeft verzekeren voor 70% van de ondernemers, die aangeven voldoende verzekerd te zijn, een positief effect op hun vrijheidsgevoel. Verzekeren is echter niet altijd de oplossing. Het is daarom belangrijk om als ondernemer samen met je verzekeringsadviseur goed te kijken naar welke risico’s jouw bedrijf loopt en welke je wilt verzekeren.”

Onderzoek 'Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer?'

Het onderzoek ‘Wat zijn de drijfveren van de Nederlandse ondernemer? [PDF] ’ is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau GfK onder 502 ondernemers met 1 tot 100 werknemers. Met het onderzoek wil Delta Lloyd meer inzicht krijgen in de drijfveren van ondernemers. Zo kan Delta Lloyd ondernemers helpen om hun financiële koers te bepalen.

Kijk voor meer informatie op: www.deltalloyd.nl/eigenkoers.