SAIL in beeld; Winnende beeld van Phileas van Urk

28 augustus 2015Het winnende beeld van de fotowedstrijd ‘SAIL in beeld’ is afkomstig van Phileas van Urk. Delta Lloyd organiseerde tijdens SAIL Amsterdam 2015 deze fotowedstrijd. Delta Lloyd sponsort watersport en fotografie en was één van de hoofdsponsoren van SAIL Amsterdam 2015. Met deze fotowedstrijd bracht Delta Lloyd de verschillende sponsorships bij elkaar. Partners van deze wedstrijd zijn Foam Fotografiemuseum Amsterdam, World Press Photo en dagblad Metro.

Winnende beeld

Phileas van Urk (25) uit Purmerend heeft de foto op 19 augustus met zijn iPhone5 gemaakt. Hij stond versteld van het nieuws: “Dit had ik niet verwacht, er was zoveel concurrentie! Ik had natuurlijk wel stille hoop dat ik zou winnen. Fotografie is een beginnende hobby van me. Ik heb overwogen om naar de fotoacademie te gaan, misschien moet ik dat tóch maar gaan doen. Ik stond op de kade - ik viel nog net niet in het water- achter het Mövenpick hotel. Het schip op de voorgrond rechts is de Götheborg (ZWE).’ De foto is vanochtend op de voorpagina van de Amsterdam-editie van Metro verschenen. Dit is één van de hoofdprijzen van de wedstrijd.

Vakjury

Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Marcel Feil (Artistiek adjunct-directeur Foam), Sander van der Borch (Watersportfotograaf), Femmy Weijs, (Fotografe namens Metro), Enny Verhey (Hoofd kunstzaken, Delta Lloyd) en Oswald Schwirtz (Voorzitter Raad van Toezicht, World Press Photo), koos op woensdag 26 augustus in Foam Fotografiemuseum Amsterdam uit alle inzendingen het mooiste beeld van SAIL 2015. In totaal zijn er 1740 beelden beoordeeld. Over het winnende beeld zei de jury: 

  • “Ik vind het een mooie combinatie van 17e eeuw en nu." 
  • “In deze foto komt zowel het SAIL-gevoel naar voren als de stad Amsterdam." 
  • “De stofuitdrukking in deze foto is indrukwekkend.” 
  • “De stilte van het beeld maakt deze foto spannend.” 
  • “De foto is spannend door het lijnenspel en de diepte.”