Fraude bij schadeherstelbedrijven

20 juni 2014Op dit moment is er in de media veel aandacht voor een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.  Daaruit blijkt dat er fraude plaatsvindt bij een groot aantal schadeherstelbedrijven. Bij tien procent van de 500 onderzochte blikschadereparaties was er sprake van fraude. Het gaat hier om schadeherstelbedrijven die niet zijn aangesloten bij Select Autoschade Service. Delta Lloyd heeft medewerking verleend aan dit onderzoek. 

Bij Delta Lloyd wordt ongeveer 65 procent van de schadegevallen afgehandeld door schadeherstelbedrijven die aangesloten zijn bij Select Autoschade Service. Verzekerden kiezen zelf of ze schade laten herstellen bij een herstelbedrijf dat is aangesloten bij Select Autoschade Service of niet.

Veel gestelde vragen

Ben ik vrij om te kiezen voor een schadeherstelbedrijf?

Ja.

Heb ik een hoger eigen risico als ik kies voor een schadeherstelbedrijf dat niet is aangesloten bij geselecteerde herstellers van Delta Lloyd?

Nee, het eigen risico blijft gelijk. Wel krijgt u een voordeel van € 150,- op uw gekozen eigen risico als u gebruik maakt van onze geselecteerde herstellers. Voor ruitreparatie door een geselecteerd schadeherstelbedrijf geldt geen eigen risico. Bij ruitvervanging door een geselecteerd schadeherstelbedrijf geldt een halvering van het eigen risico. Voor andere herstellers geldt geen korting.

Is dat wel keuzevrijheid?

We willen graag dat u op de beste manier geholpen wordt met uw schade. Dit is het geval als u uw auto laat herstellen bij een bedrijf dat tot ons geselecteerde netwerk behoort. Daarom stimuleren wij de keuze voor een geselecteerd schadeherstelbedrijf. Door samen te werken met onze schadeherstelbedrijven kunnen wij afspraken maken over een goede prijs en kwaliteit. Dit voordeel ziet u bijvoorbeeld terug in een verlaging van het eigen risico.

Wat zijn de voordelen van uw geselecteerde herstelbedrijven?

Wij kunnen u dan de garantie bieden dat uw schade hersteld wordt zoals is afgesproken met de expert. Zo gebeurt alleen wat noodzakelijk is om de auto weer in goede staat te herstellen. Daarnaast hebt u een voordeel van € 150,- op het eigen risico. En de schade wordt rechtstreeks met het herstelbedrijf afgehandeld. U hoeft de schade dan niet eerst zelf voor te schieten. U betaalt wel het eigen risico dat eventueel overblijft na de korting van € 150,-. Bijvoorbeeld als u uw eigen risico vrijwillig verhoogd heeft. Bij ruitvervanging betaalt u de helft van het eigen risico zelf.

Andere voordelen zijn: 

  • gratis vervangend vervoer tijdens de reparatie; 
  • bij Total loss krijgt u vijf dagen vervangend vervoer; 
  • vier jaar FOCWA-garantie op de reparatie.

Hoe weet ik of ik mijn auto heb laten maken bij een frauduleus herstelbedrijf?

De onderzoeksgegevens zijn anoniem verwerkt. Hier kunnen wij u helaas niet bij helpen.

Wat moet ik doen als ik een schade heb laten herstellen bij een niet geselecteerde hersteller? Hoe weet ik of mijn auto goed gemaakt is?

Maakt u zich zorgen of de herstelwerkzaamheden wel goed zijn uitgevoerd? Wij adviseren u om uw reparatie te laten controleren bij een schadeherstelbedrijf dat is aangesloten bij ons netwerk.

Wordt controle van de herstelwerkzaamheden bij een geselecteerde hersteller door Delta Lloyd vergoed?

Nee, de controle is niet gedekt en wordt daarom niet door ons vergoed.

Hoe kan ik deze situatie in het vervolg voorkomen?

Ons advies is om schade aan uw auto te laten herstellen door een geselecteerd schadeherstelbedrijf. Op deltalloyd.nl vindt u alle geselecteerde schadeherstellers bij u in de buurt.