Vijf keer zoveel schade bij bedrijven op 1 januari

9 tips om vuurwerkschade te voorkomen

19 december 2014Elk jaar ontstaat er tijdens de jaarwisseling veel schade bij bedrijven door onder andere vuurwerk. Uit cijfers van Delta Lloyd blijkt dat de schadelast bij bedrijven op 1 januari vijf keer hoger is dan op een gemiddelde andere dag. Ook werden er bijna twee keer zoveel schademeldingen gedaan op 1 januari. Vuurwerkschade bij bedrijven is echter eenvoudig te voorkomen door bijvoorbeeld afvalcontainers binnen te zetten of op slot te doen.

Uit onderzoek van Delta Lloyd blijkt dat er tussen 2011 en 2014 op 1 januari gemiddeld 134 schades met een totaalbedrag van €1,4 miljoen door bedrijven zijn gemeld. Op een normale dag zijn dit gemiddeld 70 schademeldingen met een totaalbedrag van €0,3 miljoen. Hierbij gaat het om alle zakelijke schademeldingen waaronder brand-, aansprakelijkheid- en motorvoertuigschade.

9 tips voor ondernemers om vuurwerkschade te voorkomen

1. Zet afvalcontainers binnen of op slot

Een afvalcontainer met brandbaar materiaal is een geliefde plek om brand in te stichten, ook met vuurwerk. Containerbranden slaan gemakkelijk over op bedrijven, winkels en woningen en zorgen jaarlijks voor miljoenen euro's schade.

2. Ruim verpakkingsmateriaal dat buiten ligt op

Verpakkingsmateriaal (kartonnen dozen, gebruikte poetslappen, bandenmateriaal) zijn zeer brandbaar. Opruimen dus.

3. Zet houten pallets minimaal 10 meter uit de gevel of sla ze binnen op

Ook dit materiaal brandt gemakkelijk. Die brand kan overslaan op (bedrijfs)gebouwen.

4. Zorg voor automatische verlichting bij je bedrijfsgebouw

Zeker bij afgelegen bedrijven en bedrijfsterreinen is dit aan te raden. Goede verlichting schrikt mensen af die vuurwerk willen afsteken.

5. Installeer cameratoezicht bij afgelegen bedrijventerreinen

Ook dit schrikt mogelijke brandstichters af. Daarnaast kun je snel ingrijpen als er toch brand ontstaat.

6. Sluit je brievenbus en postbussen goed af

Dit zorgt ervoor dat er geen vuurwerk via de brievenbus in je bedrijf terechtkomt en brand veroorzaakt. Denk ook aan postbussen die buiten het bedrijfsgebouw staan.

7. Geen ruimte? Huur een zeecontainer om (verpakkings)materiaal in op te slaan

Heb je veel afval en verpakkingsmateriaal? Kun je het niet binnen of in een afvalcontainer opslaan? Zet dan een stalen zeecontainer op je terrein voor tijdelijke opslag.

8. Leg blusmateriaal klaar, zoals blusdekens en brandblussers

Ontstaat er onverhoopt toch een brandje, dan kun je snel ingrijpen.

9. Zet auto's en vrachtwagens binnen of op een bewaakt, afgesloten terrein

Dit voorkomt schade door vuurwerk aan je wagenpark.

Vuurwerktips

Belangrijk om te weten

  • Slaat de brand bij jouw bedrijf of in jouw afvalcontainer over op het bedrijf van je buurman? Je kunt dan ook nog aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan zijn bedrijf wegens onzorgvuldig handelen. 
  • Ontstaat er toch brand in je bedrijf? De brandweer schakelt bij de eerste alarmering Stichting Salvage in. De medewerkers van deze stichting verlenen eerstelijns hulp tijdens en na brand. Ze beperken bijvoorbeeld verdere schade en brengen personen en (huis)dieren in veiligheid.

Preventietips

Door goed risicomanagement kan een ondernemer bedrijfsdoelstellingen halen. Delta Lloyd helpt u inzicht te krijgen in risico’s en hier kritisch naar te kijken. Bekijk meer preventietips van Delta Lloyd.