Delta Lloyd maakt gebruik van cookies

Om toegang te krijgen tot deze omgeving dient u akkoord te gaan met het plaatsen van cookies.

In ons privacy statement leest u waarom wij cookies gebruiken. Cookies helpen Delta Lloyd om de website te verbeteren en het gebruiksgemak te verhogen.

Als u op akkoord klikt, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Hierna kunt u gebruik maken van alle onderdelen van deze website.

 
 
 
 

Ron Blaauw (48)

Chefkok

'Om bij de bron te komen, moet je tegen de stroom inzwemmen'

De koers van Ron Blaauw, chefkok

Twee jaar geleden leverde chefkok en ondernemer Ron Blaauw zijn twee Michelinsterren in om helemaal opnieuw te beginnen. Niemand begreep er iets van, maar zelf heeft hij er geen moment spijt van gehad. Zo bepaalde Ron zijn eigen koers.

"Als jonge jongen had ik geen idee wat ik wilde worden. Wat ik wel wist, is dat ik avonturen wilde beleven. De wijde wereld in, naar Amsterdam. Min of meer bij toeval kwam ik op een horeca-opleiding terecht. Toen ik een stageplek zocht, zette ik hoog in. Een hele dag heb ik in de lobby van De Kersentuin gezeten. Net zolang totdat ik Joop Braakhekke te spreken kreeg. Ik heb me gepresenteerd als gratis stagiair en mocht zowaar meteen beginnen. Eerst kersen ontpitten, daarna steeds iets meer. Ik vond het geweldig. Van de beste mensen een vak leren: ik kan het iedereen aanraden."

'Ik dacht: dit kan ik toch ook voor mezelf?'

Volgende stappen

"Na vijf jaar kreeg ik de kans om als chef-kok aan de slag te gaan bij een ander Amsterdams restaurant. Die kans greep ik met beide handen aan. Ik had er veel vrijheid en kon me bewijzen. Gasten vonden het lekker wat ik kookte en ik begon op te vallen. Op dat moment begon het te kriebelen. Ik dacht: dit kan ik toch ook voor mezelf? Behoorlijk impulsief hakte ik de knoop door en besloot te gaan ondernemen. Ik merkte aan de energie die ik ervan kreeg dat het een goede beslissing was. En het ging ook goed."

'Ik realiseerde me steeds meer de druk'

Dubbel gevoel

"Toen ik mijn eerste Michelinster kreeg, was ik uitzinnig van geluk. Maar bij de tweede realiseerde ik me steeds meer de bijkomende druk. Je moet de sterren waar blijven maken en komt in een wurggreep terecht. Van alles kan ervoor zorgen dat je je status verliest: van de servetring tot het wc-papier. En er gaat toch een bepaalde uitstraling gepaard met die sterren: chique, rustig, beetje elitair. Gek om te ervaren, want tegelijkertijd was ik natuurlijk wel apetrots op de erkenning waar we zo hard voor werkten."

afb - ron - 550x323 - 1

'Ik kap ermee, ik ga opnieuw beginnen'

Sprong in het diepe

"Toen er een derde ster aan leek te komen, heb ik met mijn gezin een sabbatical genomen. Drie-en-een-halve maand naar Australië. Het voelde goed om even in een andere wereld te leven, waarbij de grootste zorg het zandkasteel van mijn dochtertje was. Tijdens een barbecue kwam het hoge woord eruit. Ik zei tegen mijn vrouw: ik kap ermee, ik ga opnieuw beginnen. Weer gewoon lekker koken in een restaurant waar hardop gepraat en gelachen mag worden. Het was alsof er een last van mijn schouders viel. Aan mijn beslissing gingen heel veel slapeloze nachten vooraf. Ik nam natuurlijk financieel een groot risico. Het was een sprong in het diepe, maar ik voelde dat het een succes zou worden. Waarom? Ik weet het niet, noem het de intuïtie die je als ondernemer moet hebben."

'Mijn tegendraadse beslissing leverde veel op'

Media-aandacht

"Toen ik terugkwam in Nederland werd ik voor gek verklaard. Iedereen wilde weten wat me bezielde om zomaar die felbegeerde sterren op te geven. En toch bleek juist het tegendraadse en onverwachte van mijn beslissing me veel op te leveren. De hele wereld viel over me heen, ik haalde de kranten, zat bij De Wereld Draait Door. Zo werd ik door alle aandacht de eerste sterrenkok voor de ‘gewone mens’. Iemand die naar zijn hart luisterde, en bij wie gelukkig iedereen weer wil komen eten."

'Laat je niet afleiden door verwachtingen van anderen'

Tegen de stroom

"Ik zit nu dertig jaar in het vak. Terugkijkend vind ik het jammer dat ik me zo lang heb laten leiden door de sterrenstatus. Ik had eerder naar mijn gevoel moeten luisteren. Dat raad ik dan ook elke ondernemer aan: laat je niet afleiden door wat gebruikelijk is of wat anderen van je verwachten. Durf tegen de stroom in te zwemmen, anders kom je nooit bij de bron. En doe waar je goed in bent. Ga geen biefstukken bakken als je alleen van vis houdt."

afb - ron - 550x323 - 2
Ron Blaauw (48)

Ron Blaauw (48)

Chefkok

Onderzoek: de drijfveren van ondernemers

Wat zijn de voor- en nadelen van ondernemen?

 

Neem contact met ons op

FacebookTwitterMailTelefoon
Advies nodig?
Vind een adviseur bij u in de buurt

Delta Lloyd maakt gebruik van cookies

Op onze websites maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om onze websites te verbeteren en gebruikersvriendelijker te maken, social media aan te bieden en relevante advertenties te kunnen tonen.

Meer informatie.

Gaat u akkoord met het plaatsen van cookies?