Rolf Schrama Tweede carriere

Hoe is ’t nu met… paralympisch zeiler Rolf Schrama

01 februari 2018

Klein van lengte maar groots in denken. Dat is wat Rolf Schrama typeert. Na een carrière in de financiële wereld gooit hij het roer om met als doel de Paralympische Spelen in Rio in 2016. Hoe ziet zijn leven er na die olympische droom uit?

Rolf werd geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei: diastrophische dysplasie. In 2016 vertelt hij hoe hij na 31 jaar eindelijk zijn lengte accepteert en echt zijn hart kan volgen. Rolf maakt de switch van financieel specialist naar paralympisch zeiler. De zeilsport die Rolf beoefent is na 2016 niet langer een discipline op de Paralympische Spelen. Hoe geeft Rolf nu invulling aan zijn derde carrière?

Zeilen

In eerste instantie was Rolf teleurgesteld over het resultaat in Rio: “We zijn zevende geworden en grepen daarmee naast het podium. Het heeft daarom een poosje geduurd voordat ik met een andere blik naar deze ervaring ben gaan kijken. Nu ben ik gewoon trots natuurlijk! Niet alleen de Paralympische Spelen, maar vooral de weg er naar toe is een onvergetelijke reis geweest. Vanuit een kantoorbaan naar dat vrije leven als zeiler, bezig zijn met nieuwe doelen en jezelf overtreffen. Mooie tijd!”

'Ik geef motivatie- lezingen met als thema groots denken'

Lezingen

“Voor Tokyo 2020 is zeilen van de Paralympische kalender geschrapt. Ontzettend jammer natuurlijk”, vertelt Rolf. Maar stilzitten doet hij niet: “In mijn tijd als zeiler werd ik steeds vaker gevraagd om bij bedrijven, scholen en instellingen te komen spreken. Inmiddels ben ik professioneel spreker geworden. Mijn doel is mensen laten zien dat je veel meer kunt bereiken door groots te denken en te dromen. Ook als je klein bent zoals ik of van ver moet komen. Managers bij bedrijven hebben het vaak over het verslaan van de benchmark. Veelal gebaseerd op verwachtingen van anderen.  Een paar procent hoger scoren dan vorig jaar bijvoorbeeld of de concurrent verslaan. Maar waarom niet groter dromen? Deze beperkende overtuigingen vormen een onzichtbaar plafond aan groei. Ik vind het een uitdaging om door dat plafond heen te breken.

De drie pijlers in mijn leven die mijn verhaal vormen zijn mijn beperking, het zeilen en mijn ervaring als econoom. Deze vullen elkaar mooi aan. Maar ik heb geen standaard presentatie. Op basis van voorgesprekken breng ik in kaart wat in de organisatie speelt en wat er nodig is. Zo is mijn verhaal voor elke organisatie relevant. Ik krijg echt energie van dit werk.”

Rolf Schrama terugblik

'Mijn doel is zoveel mogelijk mensen motiveren om grenzeloos te leven'

Doelen

“Mijn grootste doel voor de komende jaren is zoveel mogelijk mensen motiveren om grenzeloos te leven. Ik wil mensen bewust maken van hun eigen beperkingen. Bij mij is dat mijn lichamelijke beperking en daar moet ik het mee doen. Maar iedereen heeft beperkingen tussen de oren. Bijvoorbeeld door te denken dat bepaalde dingen niet kunnen. Door groots te denken, bereik je veel meer. Dat wil ik mensen laten zien. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk met mijn handicap naar buiten te treden om bedrijven aan te moedigen om mensen met een beperking in dienst te nemen. Vanuit een intrinsieke motivatie, niet uit verplichting of medelijden. Diversiteit op de werkvloer is heel waardevol. Het verplicht bedrijven om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. En daarbij denk ik niet alleen aan culturele diversiteit, maar dus ook aan mensen met een beperking.”

Boek

Tot slot heeft Rolf nog een andere droom. “Ik werk aan een boek om mijn hele verhaal te delen. Ik merk dat ik heel kritisch ben op wat ik schrijf. Ik blijf daardoor herschrijven. Het is echt mijn valkuil dat ik het steeds beter wil hebben. Wanneer het boek uitkomt weet ik daarom ook nog niet. Maar ik moet het op een gegeven moment loslaten.”

Ook toe aan een nieuwe carrière? Lees dan waar je rekening mee moet houden als je die nieuwe stap maakt. Ga je voor die carrièreswitch? Dan lees hier hoe je die eerste stappen zet.

Rolf Schrama Tweede carriere

Rolf Schrama (42)

Paralympisch zeiler

Ook interessant voor u: