Ondernemer zuivere koffie

Hoe is ’t nu met… de Zaanse ondernemers Jemuel en Bart?

26 januari 2018

Poffertjesbakker Bart en sociaal ondernemer Jemuel zijn beide Zaanse ondernemers. Maar ze blijken elkaar ook perfect aan te vullen. Sinds eind 2017 werken zij daarom samen. Benieuwd hoe dat is ontstaan?

Het verhaal van Bart Nijenhuis die zijn baan in de gehandicaptenzorg combineerde met zijn eigen bedrijf de Pofferbak, bekijk je hier terug. Het verhaal van de ambitieuze Jemuel Lampe die (ex)-gedetineerden met zijn Stichting Zuivere Koffie een tweede kans geeft, vind je terug in dit artikel. Hoe gaat het nu met de eerste koffiebranderij in een gevangenis? Lukt het om (ex-)gedetineerden goed te laten re-integreren in de maatschappij? En hoe gaat het nu met de poffertjes van Bart?

Lange adem

Jemuel: “De koffiebranderij in de gevangenis te Zaandam gaat goed. Maar dat ging zeker niet vanzelf. Aanvragen voor soms heel praktische zaken duurde veel langer dan ik gewend ben. Zo moest ik bijna drie maanden wachten om een vloer te mogen coaten. Dat is wennen voor mij als ondernemer die graag snel doorpakt. Al is het ook wel begrijpelijk dat binnen een justitiële inrichting alles met extra zorg en veiligheid wordt opgepakt. In juli 2017 konden we pas echt starten met het branden van koffie. En vanaf dat moment maken we echt al impact op levens! Want we bieden gedetineerden dagelijks arbeidsritme en leren hen bovendien een vak. We zien ze ook als mens in plaats van gevangene; dat maakt een groot verschil. Het leidt zichtbaar tot een hernieuwd zelfvertrouwen. Dat is prachtig!”

Terugblik Jemuel en bart

‘We zijn de huiskoffie van de bajes’

Ambacht leren

“Ondertussen is Zuivere Koffie officieel een In-Made product”, meldt Jemuel trots. “Dit betekent dat de branderij nu is aangesloten bij In-Made, het penitentiair productiebedrijf dat gedetineerden helpt bij terugkeer naar de samenleving. Plus, een leuke bijkomstigheid: naast dat de gevangenen de koffie zelf branden zijn we nu ook de huiskoffie van de bajes. Misschien leveren we binnenkort wel aan alle gevangenissen van Nederland. Daarnaast schenken we onze koffie in onze twee Zuivere Koffie zaken in Koog aan de Zaan. En heel gaaf: over een tijdje is onze koffie ook in winkels en supermarkten te verkrijgen onder de naam Zuivere Koffie, powered bij In-Made.”

“Een aantal gedetineerden stromen na hun vrijlating door naar onze koffiezaken. Daar werken ze dan mee in de winkel. Zodat ze direct in het arbeidsproces zitten. Toch dacht ik vorig jaar aan verkoop van mijn toen nog enige Zuivere Koffie winkel. Want zowel een koffiebranderij goed draaiende houden én je gezicht laten zien in de koffiebar, dat was wel veel. Maar… toen kwam Bart gelukkig op mijn pad!”

Van twee naar drie banen

Bart: “Ik kwam geregeld voor een bakkie bij Jemuel in de zaak. Is bij mij om de hoek en we klikken wel. Toen Jemuel liet doorschemeren te willen stoppen met de koffiebar, ben ik gaan nadenken. Ik heb ervaring met winkels runnen. En het concept van Zuivere Koffie vond ik altijd al gaaf; mensen met een afstand tot arbeidsmarkt een nieuwe kans bieden is bijzonder. Dus ja… waarom zou ík het niet gaan doen? Toen er op het station ook nog een toplocatie vrijkwam voor een tweede koffiebar, wist ik het zeker: daar moeten Jemuel en ik gewoon samen voor gaan! Vervolgens ben ik als ondernemer bij Zuivere Koffie ingestapt voor het winkelgedeelte. Jemuel doet de koffie, ik doe de winkels.”

Terugblik Jemuel en bart

“Enige minpuntje is dat ik nu even drie banen heb: poffertjes bakken met mijn Pofferbak, mijn werk bij de woonvoorziening voor gehandicapten én dan nog de koffiezaken runnen. Ik werk op het moment 80 uur per week. Uit de nachtdienst gelijk door naar de koffiebar; dat is wel buffelen, hoor. Gelukkig is dit tijdelijk. Ik stop binnenkort in de gehandicaptenzorg. Hoe fijn ik het contact met mijn cliënten ook vind, drie banen is toch wat veel. Met de Pofferbak ga ik wel door. Dat is namelijk goed met de koffiebar te combineren. Ik kies dan wel voor de grotere festivals om poffertjes te bakken. Het loopt sowieso al goed. De Pofferbak is na bijna twee jaar echt bekend geworden hier in de buurt.”

'Ik wil de leukste koffiezaak van Nederland runnen'

Is Bart nu helemaal om wat betreft ondernemerschap? “Ja, ik vind de vrijheid en het zelf kunnen beslissen erg prettig. Maar ik merk ook dat veel mensen erg makkelijk denken over ondernemen. Die denken dan: lekker meer geld verdienen dan in loondienst. Maar dat is zeker niet altijd zo en je moet er ook hard voor werken. Geld is ook niet mijn einddoel. Ik wil gewoon de leukste koffiezaak van Nederland runnen en mensen een glimlach bezorgen. En… heel belangrijk: ik doe het voor die jongens en meiden die wij een tweede kans geven. Als dat lukt, geeft dat zoveel voldoening!”

Toekomst

Jemuel: “We gaan de branderij nog verder uitbreiden. In totaal willen we in Zaandam twaalf branders hebben om daarmee flinke productie te draaien. Daarnaast gaan we ons ‘branderij in de bajes’-concept uitrollen in drie andere gevangenissen. Super dus!” Bart over de koffiezaken: “Het doel is om het concept te verbeteren en professioneler te maken. We willen vervolgens meer Zuivere Koffie locaties openen. In Amsterdam, Zwolle, Maastricht, ik noem maar wat steden. Dat worden dan eigen zaken en/of franchise-filialen. Want ons hoofddoel is en blijft zoveel mogelijk jongens en meiden via de branderijen en koffiezaken re-integreren in de samenleving.” Jemuel vult enthousiast aan: “In 2017 is dat gelukt met zo’n tien ex-gedetineerden; voor 2018 en verder gaan we voor 40 tot 100 re-integraties per jaar. Per locatie bieden we zo’n 4 jongens en meiden een plek die elk zo’n drie maanden blijven.” 

Dat sociaal ondernemen loont, blijkt nu al enorm. Jemuel: “We hebben vorig jaar zes keer meer omzet gedraaid dan in 2016. Dat is aantrekkelijk. Ook heeft Zuivere Koffie de Zaanse Startersprijs 2017 gewonnen voor beste Zaanse onderneming jonger dan vijf jaar. Dat doet ons natuurlijk goed!”

Ga jij ook graag voor meer duurzaamheid? Lees dan hier hoe je een eerste stap zet naar duurzaam ondernemerschap!

Ook interessant voor u: