Hoe is ’t nu met… agrariër en energieproducent Chris Hopmans?

Hoe is ’t nu met… agrariër en energieproducent Chris Hopmans?

13 januari 2018

Kansen zien en ervoor gaan, dat is het verhaal van Chris Hopmans. Naast traditionele akkerbouw is duurzame energie een belangrijke tak binnen zijn boerenbedrijf. In 2016 had Chris de ambitie het grootste zonne-energiepark van Nederland neer te zetten. Is dat gelukt?

In dit artikel lees je het verhaal van Chris. Met zijn broer Robèrt nam hij het boerenbedrijf van hun vader over. Maar ze deden het wel net even anders. Al meer dan twintig jaar geleden zette Chris de eerste stappen naar duurzame energie. Inmiddels draaien er 7 windmolens. De vergunning voor een groot zonne-energiepark was in 2016 al binnen, maar het was wachten op subsidie. Het resultaat is nu in zicht. Hoe gaat het nu met Chris en het bedrijf.

Zonne-energie

"Er verschijnen op steeds meer plekken in Nederland grootschalige parken met zonne-energie. Vooral grote (energie)bedrijven lukt het om sneller een groot park aan te leggen. Op 9 januari 2018 sloegen ook wij de eerste paal in de grond van het zonne-energiepark waar we in 2016 al mee bezig waren. Halverwege vorig jaar kregen we de subsidie en is de aanbesteding gestart. Het is de bedoeling dat in augustus het park klaar is en de 40.000 zonnepanelen klaar voor gebruik zijn. In totaal kunnen we daar bijna 3.000 huishoudens mee van stroom voorzien. Pas wanneer de bouw klaar is, gaan we onderhandelen over de stroom."

Hoe is ’t nu met… agrariër en energieproducent Chris Hopmans?

'Tulpen zijn pr voor de landbouw'

Nieuwe vennoot

"Naast de zonne-energie willen we ook binnen de akkerbouw vernieuwend zijn. Sinds 1 januari 2017 is mijn zoon volwaardig vennoot in het bedrijf Maatschap Hopmans. Hij neemt het voortouw in het algemeen beleid van het akkerbouwbedrijf. Mijn zoon wil ook vooroplopen met nieuwe technologie en daar steunen wij hem in. De techniek gaat heel snel. Ik weet zeker dat mijn zoon de laatste generatie is die tractor heeft leren rijden. Nu is alles gps gestuurd en is onze rol veel meer controlerend. Onze spuitmachine bijvoorbeeld hoeven we alleen te vullen en verder regelt de machine de dosering heel nauwkeurig zelf. Mijn zoon neemt zijn laptop mee in de tractor. Terwijl de machine zelf rijdt en het werk doet, kan hij andere zaken regelen. Inmiddels zijn we ook gegroeid van 150 naar 200 hectare grond. Om rendabel te blijven is volume belangrijk. Met dezelfde machines kunnen we dan meer grond doen. Naast de traditionele gewassen heeft mijn zoon ook geïnitieerd dat we nu tulpen verbouwen. Een nieuwe uitdaging want dat is voor ons een heel nieuw gewas. En deze winter is extreem nat. De tulpenvelden staan vol water. We hopen dus op een drogere periode. Dan hebben we in het voorjaar weer prachtige velden vol tulpen. Dat is meteen een stukje pr voor de landbouw. We zien veel mensen die langsfietsen of rijden foto’s maken van de tulpen. Dat is wel anders dan bij de zonnepanelen en windenergie. Hoewel veel mensen duurzame energie belangrijk vinden, wil niemand een windmolen in zijn uitzicht hebben staan."

Toekomst

"Dit jaar wordt niet alleen ons eerste zonne-energiepark gebouwd, maar maken we direct een start met de tweede. Samen met Eneco en Zeeuwind, een coöperatie van mensen in Zeeland die groene energie willen, gaan we (naast die van 40.000) het volgende energiepark van 7 hectare bouwen met 28.000 zonnepanelen. Het park komt op grond van het waterschap die partners zochten om te investeren. De vergunning en subsidie zijn binnen en de aanbesteding gaan we vanaf juli dit jaar starten. De windmolens zijn we trouwens ook niet vergeten. Het afgelopen jaar was een slecht windjaar, maar technisch draaien onze windmolens perfect. We hebben plannen om nieuwe windmolens te plaatsen. Maar dat zijn lange trajecten, dus voor die er staan zijn we weer een aantal jaar verder."

Benieuwd of zonnepanelen ook iets voor jou zijn? Lees dan hier onze vijf tips om maximaal gebruik te maken van zonnepanelen.

Foto in de tekst: Marcelle Davidse.

Hoe is ’t nu met… agrariër en energieproducent Chris Hopmans?

Chris Hopmans (54)

Agrariër & energieproducent

Ook interessant voor u: