Startend ondernemer Caroline van Wijngaarden

Hoe is ’t nu met… startend ondernemer Caroline van Wijngaarden

05 januari 2018

In 2015 besloot Caroline het roer om te gooien. Nadat ze de wereld over zeilde besloot ze een opleiding tot schipper te volgen én haar eigen bedrijf Hout & Leer op te zetten. Hoe gaat het nu met Caroline?

In dit artikel lees je het verhaal van Caroline toen ze in 2015 besloot een ander pad te volgen. Via haar vlog volgden we haar tot eind 2015. Het doel van Caroline was destijds dat haar eigen bedrijf Hout & Leer de financiële basis werd zodat zij haar baan als leerkracht kon opzeggen. Via pop-up markten, online en in winkels startte Caroline de verkoop van creaties van gerecyclede materialen. Ze hoopte genoeg te verdienen om een aantal maanden per jaar de wereld over te zeilen. Caroline vertelt of dit ook is gelukt.

'Van mijn bedrijf kon ik nog niet rondkomen'

Overspannen

"In 2016 raakte ik overspannen als leerkracht voor de klas, mijn relatie ging over én mijn moeder overleed. Een roerige periode dus. In januari moest ik weer voor de klas, maar alles in mij riep dat ik dat niet meer wilde. Ik zegde mijn baan op. Rondkomen kon ik nog niet van mijn eigen bedrijf. Ik merk dat het verkopen van mijn sieraden in een winkel niet werkt. Daar is al te veel keuze. Bij de dingen die ik maak gaat het om het verhaal. Een hele spannende periode brak dus aan. Ik ben toen eerst weer opnieuw een zeilreis gaan maken. Met Duurzaam Jacht zeilde ik de Pacific over. Een heftige tocht waarbij ik 42 dagen achter elkaar en later nog eens 22 dagen op zee was." 

Op zee had Caroline de tijd om na te denken. "Wat wil ik en hoe ga ik mijn geld verdienen? Ik dacht na over het leven als reiziger. Maar ik ben altijd weer blij om thuis te komen. Wat maakt mij aan de andere kant van de wereld dan zo gelukkig? Dat blijkt de aandacht die daar nog is voor oude ambachten. Maar daar moet ik toch ook in Nederland mijn geld mee kunnen verdienen? Mijn doel is mensen kennis te laten maken ambachtelijke technieken, maar dan wel in een modern jasje gestoken. Ook wil ik mensen inspireren om te laten zien dat het leven anders kan. Dat je je dromen waar moet maken. Om echt duidelijke keuzes te maken in wat ik wil, besloot ik in 2017 het jaarprogramma van 365 dagen succesvol te volgen." 

Startend ondernemer Caroline van Wijngaarden

Anna

"Na een zoektocht en veel afwegingen hoe ik van ambacht mijn beroep kan maken en hoe ik mensen wil inspireren om anders te leven, viel alles dit jaar samen. Salonboot Anna kwam op mijn pad. Perfect voor mij als watermens. De geschiedenis van deze boot past bij wat ik belangrijk vind. De boot is namelijk in negen jaar helemaal opnieuw opgebouwd van gerecycled materiaal zoals oude kerkbanken. Ook vaart de boot elektrisch, wat bijdraagt aan mijn doel om duurzamer te leven. Door mijn plannen met boot Anna te delen, kom ik in contact met allerlei mensen die ideeën hebben hoe ik deze boot kan inzetten. Dat vind ik echt heel gaaf. Op de boot wil ik al varend workshops en lezingen organiseren om mensen te inspireren. Maar ik wil Anna ook gebruiken om mensen kennis te laten maken met oude ambachten. Dus ook op dat gebied komen er workshops en projecten. Mijn fotografieachtergrond gebruik ik om blogs en/of vlogs te maken zodat ik mijn avonturen kan delen. Of ik al kan rondkomen? Helaas niet. Tot de zomer werk ik daarom weer tijdelijk als invalkracht. Ik heb nu eenmaal ook geld nodig om dit alles te realiseren. In de zomer heb ik een baantje als schipper op een pontje."

Startend ondernemer Caroline van Wijngaarden

Tiny house op het water

"Momenteel is mijn huis onder voorbehoud verkocht. Zodra alles rond is, haal ik Anna op en wordt dat mijn nieuwe varende tiny house. Ik heb weinig opbergruimte, dus ben nu al mijn spullen aan het verkopen. Mijn doel is om met Salonboot Anna genoeg geld te verdienen om ieder jaar een paar maanden op reis te kunnen in de winter. Ik wil op mijn reizen nieuwe ambachten ontdekken en me eigen maken zodat ik deze in Nederland weer kan delen."

Wil je Caroline volgen? Op Crafting Nomad deelt zij haar avonturen met Salonboot Anna.

Ook interessant voor u: