Vrijwilligerswerk

Kleine dingen maken een groot verschil

14 december 2017

Ongeveer de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Omdat ze mensen willen helpen die het minder goed hebben dan zijzelf. Maar het levert ze ook veel op want het is leerzaam, verbreed je horizon en geeft je leven meer betekenis. Vier vrijwilligers vertellen hun verhaal.

Arshad: Het voelt goed om anderen te helpen

Arshad Kalloe werkt als Administratief Inhoudelijk Medewerker bij Delta Lloyd. Via zijn werk kwam hij in contact met Delta Lloyd Foundation. De afgelopen twee jaar hielp Arshad mensen om hun administratie op orde te krijgen.

Vrijwilligerswerk

1. Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?
“Op het intranet van mijn werkgever Delta Lloyd stond een oproep van Delta Lloyd Foundation. Via mijn collega’s wist ik al wat het werk inhield. Ik vind het belangrijk dat ik anderen kan helpen. In mijn omgeving heeft iedereen het eigenlijk financieel gezien goed. Het opent je ogen wanneer je in aanraking komt met mensen bij wie dat niet vanzelfsprekend is.”

'Mensen zien weer lichtpuntjes'

2. Wat doe je precies voor de Delta Lloyd Foundation? 
“Twee keer per jaar help ik een ochtend mee bij stichting MaDi in Amsterdam Zuidoost. Deze stichting helpt mensen die hun administratie niet op orde hebben. Als mensen in de schulden raken, wordt de drempel om post open te maken steeds groter. Als vrijwilliger help ik mensen bij de eerste stap om hun post te openen en te ordenen. Indien er tijd over is helpen we de mensen graag nog verder. Wij maken dan een overzicht van schuldeisers die met spoed benaderd moeten worden om verhogingen of afsluiten van bijvoorbeeld energie te voorkomen. Verder geven we de mensen ook inzicht waar ze nog meer aan kunnen denken om hun kosten te verlagen. Door deze positieve benadering beginnen mensen weer lichtpuntjes te zien. Na die eerste stap worden ze vaak nog begeleid door MaDi. Die zetten bijvoorbeeld het schuldhulpverleningstraject op. Wat mij energie geeft, is dat mensen je hulp echt waarderen. Vaak weten ze heel goed wat ze moeten doen, maar hebben hulp nodig bij die eerste stap.” 

3. Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt? 
“Er kwam een vrouw met twee vuilniszakken vol administratie bij ons. Onder andere door de ziekte van haar zoon raakte de administratie steeds verder achter. Door de stress die dit veroorzaakte werd deze vrouw zelf ook ziek. We hebben toen met een aantal vrijwilligers alle vuilniszakken doorgespit. Ook hebben we kunnen helpen door bijvoorbeeld een DigiD-code aan te vragen. Uiteindelijk ging ze naar huis met een geordende map en een richtlijn hoe ze dit ook geordend kon houden. Mevrouw knapte helemaal op en kon er echt weer tegenaan.”

4. Waarom zou jij anderen aanraden vrijwilligerswerk te doen? 
“Vrijwilligerswerk geeft je een andere blik op het leven. Het opent je ogen en je ziet hoe andere mensen het hebben. Ik wist bijvoorbeeld niet dat gezonde mensen ziek kunnen worden door schulden. Ik realiseer me nu veel meer dat waar ik mij druk om maak, eigenlijk niks is in vergelijking met wat sommige andere mensen doormaken. Als je het zelf goed hebt, geeft het je een nog beter gevoel wanneer je weet dat je anderen kunt helpen.”

Sita: De kracht van het alleen maar aanwezig zijn vind ik mooi

Sita van Marrewijk had in Amsterdam een rouw- en verliespraktijk. Bij haar verhuizing naar Arnhem wilde Sita vanuit die achtergrond en interesse voor het boeddhisme zich inzetten voor mensen die op korte termijn komen te overlijden.

Vrijwilligerswerk

1. Hoe kwam je bij dit vrijwilligerswerk?
“Ik kwam Stichting Nabij een paar jaar geleden tegen tijdens een zoektocht naar stervensbegeleiding. Zij begeleiden mensen met een klein netwerk die gaan sterven. Er zijn veel mensen met weinig of zelfs geen familie en vrienden om zich heen. Zij zijn in hun laatste levensfase vaak heel eenzaam. Het sprak me direct aan en na een introductiecursus ging ik als vrijwilliger aan de slag. Ik vind het bijzonder om op een heel intiem moment in de levens van mensen te komen. Mensen worden heel kwetsbaar en alle maskers die je gedurende het leven opbouwt, brokkelen af.”

2. Hoe ziet jouw werk als stervensbegeleider eruit?
“Er zijn verschillende hulpvragen. Wanneer iemand graag thuis wil sterven, dan moet daar continu iemand bij zijn. Met een klein netwerk is dat niet te doen. De stichting zet dan in korte tijd veel mensen in zodat er altijd iemand is. Soms waken we bij iemand die in een verzorgingstehuis of hospice ligt. Maar we komen ook bij mensen die stervende zijn, maar die nog maanden of zelfs jaren blijven leven. Dan heb je soms hele persoonlijke gesprekken over hoe het is om dood te gaan. De stichting kijkt wie van de vrijwilligers een match zou kunnen zijn. Vervolgens ga je langs voor een eerste kennismaking en als het klikt ga je er daarna ongeveer een keer in de twee weken langs. Wanneer iemand zieker wordt, dan wordt het intensiever en komt er een tweede vrijwilliger bij. Het is fijn om je verhaal te kunnen delen met iemand.”

'Je volgt diegene bij wie je komt'

3. Wat heb je geleerd van dit werk? 
“De kracht van het alleen maar aanwezig zijn of hele kleine dingen doen zoals een slokje water aanreiken vind ik heel mooi. Wat ik ook heb geleerd is ergens heel open in te stappen. Je volgt diegene bij wie je komt. In het begin wilde ik nog vaak weten bij wie ik terecht zou komen. Dat laat ik nu helemaal los.” 

4. Heb je een tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen? 
"Ik heb een jaar vrijwillig de boekhouding gedaan, maar dat was echt helemaal niks voor mij. Dit werk past bij mij en ik krijg er energie van. Als je vrijwilligerswerk zoekt, dan moet je echt iets doen wat bij je past en waar je aan wilt en kunt bijdragen. Wanneer je het werk langer doet, kun je er ook meer diepgang in brengen."

Veronika: De dankbaarheid die de vrouwen tonen is onbetaalbaar

Veronika Kudzmaite wilde zichzelf naast haar werk als Administratief Inhoudelijk Medewerker bij Delta Lloyd graag verder ontwikkelen. Een oproep van Delta Lloyd Foundation voor het geven van gastlessen over financiële huishouding trok haar aandacht. Inmiddels verzorgde Veronika met veel plezier al meerdere gastlessen.

Vrijwilligerswerk

1. Waarom sprak het geven van gastlessen jou aan?
“Naast mijn werk wilde ik graag iets anders doen. Iets waarin ik mijzelf op een andere manier kon ontwikkelen. Ik wilde ervaring opdoen in het lesgeven voor een grote groep om zo mijn angsten te overwinnen. Ik vond het altijd heel spannend om voor een grote groep mensen te staan. De oproep voor het geven van gastlessen over financiële huishouding aan een groep vrouwen zag ik als een mooie kans om over die angsten heen te komen.”

2. Hoe zien de gastlessen eruit?
“De groep bestaat meestal uit 8 tot 15 vrouwen, voornamelijk van buitenlandse komaf. Zij volgen een lesprogramma van 6 gastlessen bij stichting UNFM-NL in Amsterdam. De gastles over financiële huishouding is daar onderdeel van. Het doel is om de vrouwen financieel onafhankelijk te maken van het gezinshoofd. Vaak beheert de man in deze gezinnen namelijk de financiën. De gastles begin ik altijd met het stellen van vragen om een discussie op gang te brengen: Hoe gaan jullie om met financiën? Wie houden er een kasboekje bij en hoe ga je om met kinderen en geld? Vrouwen vertellen dan hun verhaal. Zo kunnen ze van elkaar leren hoe ze hun financiën aan kunnen pakken.”

'Deze vrouwen durven de stap te nemen'

3. Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“De vrouwen die deelnemen aan de gastles hebben vaak heftige verhalen. Wat mij verbaast is dat die vrouwen ondanks alle problemen en obstakels in hun leven toch zo sterk zijn. De vrouwen durven hun verhaal te vertellen. Hoe erg het verhaal ook is of hoe eng zij het ook vinden. Daar heb ik respect voor. Wat ik ook heel knap vind is dat de mannen thuis vaak de broek aan hebben. Toch durven deze vrouwen de stap te nemen om zichzelf te ontwikkelen. De dankbaarheid die de vrouwen tonen omdat jij hen uit het bedrijfsleven als vrijwilliger komt helpen, is echt onbetaalbaar. Daar krijg ik energie van.”

4. Waarom raad je andere mensen aan vrijwilligerswerk te doen?
“Ik vind het vrijwilligerswerk heel leerzaam. Voor mijn werk zit ik voornamelijk achter de computer. Vanachter je bureau met een goed salaris zie je niet met wat voor problemen mensen kampen. Als vrijwilliger kom je die problemen wel tegen en heb je persoonlijk contact. Ik leerde dat in Nederland veel armoede is. Ik zie nu bijvoorbeeld veel beter in waarom ik belasting betaal. Je wordt ook echt met beide benen op de grond gezet. Ik realiseer me veel meer dat ik het goed heb. En als het even tegenzit dan is dat helemaal niet erg.”

Frank: Iedereen moet de kans krijgen een instrument te leren spelen

Als gepensioneerde met twee rechterhanden zag Frank Blom vrijwilligerswerk op het Instrumentendepot van het Leerorkest wel zitten. Inmiddels steekt hij al twee jaar lang op woensdag de handen uit de mouwen om koperinstrumenten te repareren en onderhouden.

Vrijwilligerswerk

1. Waarom vind je het werk van het Leerorkest belangrijk?
“Het doel van het Leerorkest is elk kind een kans geven om een instrument te leren spelen onder begeleiding van een professionele docent. Ik vind het belangrijk dat kinderen die kans krijgen. Als kinderen afhaken is dat niet erg, ze hebben het dan namelijk wel geprobeerd. Naast het bieden van muziekonderwijs, zamelt het Leerorkest ook oude instrumenten in. Die worden opgeknapt en uitgeleend aan kinderen die meedoen aan de muziekprojecten.”

'Ik kan al aardig freehweelen'

2. Wat houdt het werk op het Instrumentendepot precies in?

“Ik werk bij het koperatelier van het Instrumentendepot. Hier repareren we blaasinstrumenten zoals de trompet, trombone, hoorn en tuba. Toen ik bij het Leerorkest begon, had ik hier geen enkele ervaring mee. Van de werkmeester, die echt is opgeleid als reparateur, leerde ik het vak. Dat begon met het oppoetsen van de instrumenten. Langzamerhand kreeg ik ook de eerste deuken uit het koper. Ik leer de instrumenten en de gereedschappen nu steeds beter kennen. Na twee jaar kan ik al heel aardig freewheelen als het om reparaties gaat.” 

3. Wat leer je van dit vrijwilligerswerk?
“Ik kom uit de ICT en dat is een vrij commerciële wereld met veel stress. Bij het Leerorkest is dat veel minder. Het is meer een creatieve wereld en daar voel ik me goed thuis. Daarnaast krijg ik veel mee over muziek. Dertig jaar geleden speelde ik tenorsaxofoon in een band. Dat begint nu toch weer te kriebelen. Natuurlijk heb ik ook veel geleerd. Misschien ga ik wel de stap zetten om ook houtblaasinstrumenten te repareren. Dat is mechanisch ingewikkelder.”

4. Welk advies heb je voor anderen die vrijwilligerswerk willen doen?
“Ga het vooral dóen! En als je van muziek houdt, is het Leerorkest zeker een mooie plek. Ben je niet erg handig, dan kun je hier ook op andere manieren bijdragen. Zo heb ik een paar keer instrumenten opgehaald bij mensen thuis. Je hoort dan hele mooie en soms zelfs ontroerende verhalen over instrumenten. Ook zie ik regelmatig een muziekuitvoering. Het is echt prachtig om te zien hoe de kinderen dan bezig zijn. Dat is toch waar je het voor doet!"

Ook interessant voor u: