Misverstanden pensioen

De 6 grootste misverstanden over pensioen

19 oktober 2017

Het pensioenbewustzijn in Nederland is laag en dan hebben we ook nog eens een ingewikkeld pensioenstelsel. Dat maakt het lastig te achterhalen welke uitspraken over pensioen nu wel of juist niet kloppen. In dit artikel ontrafelen we de 6 grootste misverstanden.

1. Ik kan beter extra pensioensparen op mijn spaarrekening

Het lijkt misschien aantrekkelijk om naast je werkgeverspensioen zelf op een gewone spaarrekening aanvullend pensioen op te bouwen. Je hebt het sparen dan zelf in de hand. Toch is er ook een groot nadeel. Je profiteert namelijk niet van het belastingvoordeel dat geldt voor pensioenspaarproducten. Wanneer je via deze speciale pensioenproducten spaart, rekent de Belastingdienst dit niet tot je eigen vermogen. Dit betekent dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt tijdens de opbouwfase. Daarnaast mag je de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen, dit wordt ook wel de omkeerregeling genoemd. Je betaalt pas inkomstenbelasting op het moment dat de bank of verzekeraar je pensioen periodiek uitkeert. Aangezien veel mensen na pensionering in een andere schijf voor de inkomstenbelasting terechtkomen, betaal je minder inkomstenbelasting. Om voor deze fiscale voordelen in aanmerking te komen, moet er wel (fiscale) ruimte zijn door bijvoorbeeld een pensioen tekort. Met het Inkomenskompas weet je of dit genoeg oplevert. Zo niet dan kun je zelf sparen of bijvoorbeeld je huis als pensioenpotje gebruiken.

2. Een pensioengat overkomt mij en ik kan daar niks aan doen

Een pensioengat is een financieel gat dat kan ontstaan als je na je pensioen niet voldoende geld hebt om van te leven. Of er sprake is van een pensioengat hangt van meer factoren af dan alleen het percentage van het laatstverdiende loon. Het hangt af van jouw wensen en de uitgaven die je na je pensioen nog hebt. Een pensioengat kan op allerlei manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je een tijdje arbeidsongeschikt of werkloos bent geweest, je in deeltijd werkt, vaak wisselt van baan of bent gescheiden. Daar kun je natuurlijk niet altijd wat aan doen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je pensioen aan te vullen wanneer je tijdelijk niet of minder pensioen opbouwt. Lees hier hoe je zelf extra pensioen kunt opbouwen.

3. Wanneer ik eerder kom te overlijden, krijgt mijn partner automatisch pensioen

Het nabestaanden- of partnerpensioen is het bedrag dat je (wettelijke) partner krijgt als jij overlijdt. Dan moet dit wel verzekerd zijn in de pensioenregeling. Een nabestaandenpensioen bevat soms ook een wezenregeling: kinderen tot 18 of 21 jaar krijgen dan ook een uitkering bij overlijden. Pensioenregelingen hebben verschillende regels voor het partnerpensioen. Steeds vaker is een partnerpensioen op risicobasis. Als je uit dienst gaat, ben je dan niet meer verzekerd. Lees daarom altijd goed de regels in je pensioenreglement, want een partnerpensioen is lang niet altijd automatisch geregeld. Hier lees je meer over de keuzes rondom partnerpensioen.

4. Als ondernemer is het niet nodig om pensioen op te bouwen

Net als werknemers hebben ondernemers recht op AOW. Vaak is dit niet genoeg om van rond te komen. Waar werknemers vaak via hun werkgever aanvullend pensioen opbouwen, moeten ondernemers daar zelf voor zorgen. Dit kan door zelf extra pensioen op te bouwen via speciale spaarproducten, maar het kan ook door je huis als pensioenpotje te gebruiken of de opbrengsten van de verkoop van je bedrijf te gebruiken voor je oude dag. Met het Inkomenskompas vergelijk je verwachte inkomsten met je verwachte uitgaven. Zo zie je direct of je nog iets tekort komt.

5. Als ik ga scheiden, blijft mijn pensioen hetzelfde

Wanneer je gaat scheiden, heeft dit invloed op je pensioen [PDF] . Je ex-partner heeft ook recht op de helft van het tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen. Wil je dit niet, dan kun je dit in overeenstemming met je partner meenemen in het echtscheidingsconvenant. Je kunt dit bijvoorbeeld afkopen door in één keer een bedrag te betalen. Maar het kan ook zijn dat je partner zelf pensioen opbouwde tijdens jullie huwelijk. 
Je ex-partner heeft bij jouw overlijden recht op het partnerpensioen dat tot het einde van jullie relatie is opgebouwd. Dit wordt ook wel bijzonder partnerpensioen genoemd.

6. Eerder met pensioen gaan kan niet meer

Het is een fabel dat je niet eerder dan de pensioenleeftijd met pensioen kunt gaan. De meeste pensioenregelingen bieden de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Dit kost alleen wel geld. Je bouwt namelijk minder jaren op en daarnaast kan het geld ook minder lang renderen. Die combinatie heeft veel invloed op de hoogte van je pensioen. Dit kun je opvangen door zelf op tijd bij te sparen. Het is dus wel belangrijk dat je tijdig actie onderneemt als je eerder met pensioen wil. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het plakbandpensioen.

Ben je benieuwd hoe misverstanden en fabels ontstaan en waarom sommige toch zo hardnekkig zijn? Lees dan eens het interview met Mediapsycholoog Micha Coster over nepnieuws.

Ook interessant voor u: