Hoe voorkom je een pensioengat na een buitenlands avontuur?

Hoe voorkom je een pensioengat na een buitenlands avontuur?

25 augustus 2017

Een tijdje werken in het buitenland? Dat is een unieke ervaring die voor steeds meer mensen is weggelegd. Maar bij werken over de grens komt veel kijken, ook op financieel gebied. Zo vraag je je misschien af wat het betekent voor je pensioen? Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een pensioengat te voorkomen als je tijdelijk buiten Nederland werkt.

Pensioen als je in het buitenland werkt

Werken in het buitenland betekent meestal dat je niet verzekerd bent voor de Algemene Ouderdomswet (AOW) en Algemene Nabestaandenwet (ANW). Gevolg hiervan is dat je een lager AOW-pensioen krijgt en dat je partner geen ANW-uitkering krijgt. Er kan dan een pensioengat of – tekort ontstaan: je toekomstige pensioeninkomen is dan onvoldoende om straks de dingen te doen die je wilt doen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je toch voldoende pensioen opbouwt als je in het buitenland aan de slag gaat.

Per jaar word je 2% gekort op je AOW

Hoeveel AOW bouw je op?

Voor elk jaar dat je in het buitenland werkt, word je 2 procent gekort op je AOW. Ben je in het buitenland tijdelijk aan het werk voor je Nederlandse werkgever? Dan bouw je als zogeheten ‘gedetacheerde’ vaak wel 100% AOW-pensioen op en loopt de pensioenregeling bij je werkgever meestal gewoon door. Daarvoor heb je wel een detacheringsverklaring van je werkgever nodig.

Word jij niet door een Nederlandse werkgever gedetacheerd?

Dan zijn er verschillende mogelijkheden om toch voldoende pensioen op te bouwen:

1. AOW opbouwen in het land waar je werkt
Let daarbij op dat elk land een andere AOW-leeftijd hanteert en dat je er vaak een bepaalde periode moet werken voordat je recht hebt op pensioen. Bovendien kan de hoogte van de AOW-uitkering anders zijn dan in Nederland. Je kunt op de site van de Sociale Verzekeringsbank  meer lezen over AOW in het buitenland.

2. Een pensioenregeling afsluiten bij je buitenlandse werkgever 

3. Je pensioen vrijwillig voortzetten
Het is wettelijk mogelijk om na ontslag (voor eigen rekening) deel te blijven nemen aan de pensioenregeling van je ex-werkgever.

4. Je vrijwillig verzekeren voor de AOW
Als je langere tijd (of definitief) buiten Nederland woont of werkt, kun je je vrijwillig verzekeren voor de AOW via de Sociale Verzekeringsbank.

5. Zelf extra pensioen regelen
Denk dan aan extra mogelijkheden voor pensioenopbouw, zoals langer doorwerken, vrij sparen en beleggen of het aflossen van je hypotheek.

Met de juiste keuzes wordt je pensioen niet slechter

Welke optie past bij jouw pensioenvooruitzicht?

Het goede nieuws is dus dat je pensioen zeker niet slechter hoeft te worden van een werkavontuur in het buitenland. Wel is het verstandig om hier van te voren voldoende informatie over te verzamelen om de juiste keuzes te maken. Wil je inzicht in hoe jouw pensioen ervoor staat? Het Inkomenskompas helpt je daarbij.

Ook interessant voor u: