Gezinsuitbreiding en wonen: waar hou je rekening mee?

Gezinsuitbreiding en wonen: waar hou je rekening mee?

01 september 2017

Gezinsuitbreiding gaat vaak hand in hand met een kritische blik op de woonsituatie. Zijn er bijvoorbeeld voldoende slaapkamers in huis, basisscholen in de buurt en vriendjes en vriendinnetjes in de wijk? Waar moet je eigenlijk nog meer rekening mee houden?

De uitbreiding van jouw gezin met een kleintje is is een grote stap in je leven. Er verandert van alles, ook aan je woonsituatie. Wellicht woon je in een huis dat ingericht is op twee personen en heb je dus meer ruimte nodig. Of misschien zit je nu lekker in het bruisende stadshart, maar wil je met kinderen toch een tuin hebben. Ook zijn er ineens extra verzekeringen nodig, of een hypotheek. Wat is belangrijk voor jou? Neem de moeite om het grondig uit te zoeken. Wat heb je precies nodig? En wat kost het eigenlijk? Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Kopen of huren?

Wat is nu handiger: kopen of huren? Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Als je koopt bouw je vermogen op en je woonlasten zijn meestal stabiel. Huurders genieten daarentegen huurbescherming, hebben geen kosten voor (groot) onderhoud en krijgen eventueel huurtoeslag. Het Nibud somt de voor- en nadelen van kopen of huren overzichtelijk op. Twijfel je nog? Doe dan eens de checklist van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Hypotheek

Als je besluit te kopen, is het vinden van de juiste hypotheekaanbieder voor jullie situatie vaak geen eenvoudige klus. Er zijn er veel en de regels kunnen per aanbieder verschillen. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je hierover deskundig uitleg en inzicht geven zodat je tot een goede keuze komt. De adviseur rekent je bijvoorbeeld voor hoe hoog de maandelijkse hypotheeklasten zijn en welke aanbieder daarbij past. De hypotheekrente is op dit moment laag, dus een huis kopen is in deze tijd gunstiger dan een paar jaar geleden. 

Tip: bereken voordat je een hypotheekgesprek in gaat alvast hoeveel je ongeveer kunt lenen.

Het huis

Naast de keuze voor een koop- of huurhuis, moet je ook nadenken over de eisen die je aan het huis stelt. Vind je het belangrijk dat jouw kind(eren) een eigen slaapkamer hebben? Het aantal slaapkamers in een beoogd huis kan een showstopper zijn als je elk kind op zijn of haar eigen slaapkamer wilt hebben.

Een puber ligt niet om 20:00 uur in bed

Bedenk vooraf ook voor hoelang je in het nieuwe huis wilt gaan wonen. Is het gewoon een tussenoplossing voor de babytijd, of wil je de hele kindertijd en het liefst nog langer in het huis blijven wonen? Want hoe groter de kinderen worden, hoe meer ruimte ze nodig hebben. Een puber ligt niet om 20:00 uur in bed, maar zit laat in de avond naast je op de bank. Heel gezellig natuurlijk, maar soms is wat extra ruimte voor jou of je puber dan ook best lekker.  

Natuurlijk heeft de regio waar je woont ook invloed op de prijs van je huis. Neem daarom reistijd en reiskosten naar je werk ook mee bij de keuze voor een nieuw huis.

De wijk

Als je eenmaal duidelijk hebt of je nieuwe woonplek een stad of dorp wordt en je weet hoeveel (slaap)kamers je wilt, is het belangrijk in te zoomen op de wijk die je op het oogt hebt. Hoe ver is de dichtstbijzijnde basisschool die jij voor je kind geschikt vindt? Hoe zit het met middelbare scholen? Kijk ook goed naar de aanwezige voorzieningen zoals winkels, sportverenigingen, een bioscoop en een ziekenhuis. Dan heb je nog de samenstelling van de wijk. Wonen er mensen waar jij je lekker bij voelt? En zijn er meer gezinnen met kinderen? Om hier achter te komen kun je informatie inwinnen bij je makelaar of de gemeente.

Tip: maak een lijst met woonwensen. En weet dan dat het ultieme huur- of koophuis niet bestaat, dus dat je vast op sommige punten wat moet inleveren.

Verzekeringen

Een nieuw, groter huis brengt ook andere verzekeringslasten met zich mee. Denk hierbij vooral aan woonverzekeringen zoals de opstal- en inboedelverzekering. Ook een overlijdensrisicoverzekering wordt nu belangrijk. Die verzekering stellen sommige hypotheekverstrekkers zelfs verplicht. Bekijk van tevoren goed welke verzekeringen je nog nodig hebt en waar je ze wilt onderbrengen.

Ook interessant voor u: