Kinderen voorbereiden op ondernemen

Zijn jouw kinderen de ondernemers van de toekomst?

30 augustus 2017

De appel valt vaak niet ver van de boom. Grote kans dus dat jouw kinderen ook die ondernemersgeest bezitten. Hoe bereiden jouw kinderen zich voor op hun professionele toekomst? En hoe kun jij ze als ouder daarbij helpen?

Ondernemerschap is geen vast lesprogramma op de basis- of middelbare school. Toch zijn kinderen kleine ondernemertjes in spe. Ze leren immers snel en ontdekken de wereld elke dag! Wil je ze alvast wat vaardigheden bijbrengen? Drie tips:

1. Leren omgaan met geld

Kinderen die al op jonge leeftijd met geld leren omgaan, komen later als ze ouder zijn minder vaak in financiële problemen. En ook als ondernemer is het een heel handige vaardigheid.

Zakgeld
De eerste stap om kinderen meer geldbewust te maken, is het geven van zakgeld. Vanaf 6 jaar herkennen kinderen de verschillen tussen munten en daarom is dat een goede leeftijd om te starten met zakgeld. Om de waarde van geld te leren kennen, is het belangrijk dat kinderen zelf over hun zakgeld mogen beslissen. Ze leren zo ook dat niet alles kan en dat ze moeten sparen voor grotere uitgaven. En bij leren hoort natuurlijk ook fouten maken. Bekijk ook eens de ‘checklist zakgeld’ om te ontdekken hoe je kinderen spelenderwijs met geld leert omgaan.

Belangrijk is ook de regel ‘Op = Op’

Kleedgeld
Vanaf de leeftijd 12 of 13 jaar zijn kinderen goed in staat om na te denken hoe zij hun geld uitgeven. Vanaf dan kan kleedgeld dus een bijdrage leveren aan het leren omgaan met geld. Door kleedgeld leren kinderen hun uitgaven af te stemmen op hun inkomsten, het maken van keuzes en geld opzijzetten voor die iets duurdere schoenen. Het is belangrijk goede afspraken te maken over wat kinderen precies van het kleedgeld moeten kopen. Maak bijvoorbeeld samen met je zoon of dochter een begroting om inzicht te krijgen. Belangrijk is ook de regel ‘Op = Op’. Zo leren kinderen de werkelijke waarde van geld echt kennen.

Sparen
Ook leren sparen is belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld in een ouderwetse spaarpot of op een spaarrekening. Wil je zoon iets duurders kopen waarvoor hij dus moet sparen, dan kun je samen met hem een spaarplan maken. Wat wil hij iedere week sparen? En hoelang duurt het dan voor hij die game console kan kopen? Door ook te sparen zonder specifiek doel leert je kind ook geld opzijzetten voor onverwachte dingen. Een belangrijke vaardigheid voor later. Want in de rest van hun leven zullen kinderen nog heel wat grote uitgaven doen. Denk aan de wasmachine vervangen die opeens kapot gaat, een auto kopen of nog groter: een huis.

Lenen
Vroeg of laat krijgen je kinderen ook te maken met lenen. Denk aan een studieschuld of een hypotheek voor hun eerste koophuis. Het is daarom belangrijk kinderen te leren hoe je verantwoord geld leent. Wil je aan je kind geld lenen voor grotere uitgaven, maak daar dan duidelijke afspraken over. Door vooraf te bepalen hoeveel er in welke tijdsperiode afbetaald moet worden, leren kinderen meteen hoe verantwoord lenen werkt.

2. Werkervaring opdoen

Naast zakgeld kun je kinderen ook meegeven dat geld verdienen met kleine opdrachten of korte projecten goed mogelijk is. Een beetje zoals zzp’ers dus. Kinderen kun je allerlei betaalde klusjes laten doen. Bijvoorbeeld auto wassen, de hond uitlaten of het gras maaien. Maar ook klusjes zoals een poster ontwerpen voor de buurtvereniging of een filmpje maken zijn leuke en nuttige klusjes. Zo verdienen je kinderen wat extra geld. Bovenop hun zakgeld. Mooi dus.

Vanaf 13 jaar mogen kinderen echt werken. Wel zijn er bepaalde regels over welk werk en hoeveel uren per dag ze dat mogen doen. In dit overzicht vind je alle regels over werken en kinderen per leeftijdsgroep. Je kunt ook zelf afspraken maken met je kind. Hoeveel uur werken is realistisch naast school? En kan hij of zij in de vakantie juist wat vaker werken?

Oppassen en schoonmaken zijn gewilde bijbaantjes

Een bijbaantje heeft als voordeel dat je kind werkervaring opdoet. Ze moeten zich aan afspraken met hun baas houden, op tijd komen en ze zien hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Vaardigheden die later goed van pas komen. Veel scholieren vinden een baantje in de supermarkt, bij een boer of wanneer ze wat ouder zijn: in de horeca. Maar ook oppassen en schoonmaken zijn gewilde bijbaantjes. Heb je een eigen bedrijf dan kan je kind daar misschien wel meehelpen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het laten schoonmaken van werkruimtes, maar ook kleine administratieve taken of het inpakken van bestellingen kunnen taken zijn. Net als ze laten werken aan je website of andere creatieve reclame uitingen zoals een blog of poster. Hier lees je hoe het met de belasting zit wanneer je kind in je bedrijf meewerkt.

3. Organisatievermogen ontwikkelen

Een andere vaardigheid die ondernemende mensen nodig hebben is organisatievermogen. Als ondernemer zorg je immers dat mensen onderling kunnen samenwerken, verdeel je taken en werk je gezamenlijk naar iets toe. Iets wat je op jonge leeftijd al kunt oefenen door het organiseren van groepsuitjes, een BBQ of een klassenfeest. Maar ook het opzetten van een mini-onderneming voor bijvoorbeeld Koningsdag of de plaatselijke braderie is een goede manier om organisatievermogen te ontwikkelen. Wat willen de kinderen verkopen? Voor welke prijs? En hoe zorgen die jonge ondernemers dat ze kopers trekken? Ze moeten dan dus een plan van aanpak maken en over de marketing nadenken. En het mooie: als ze dit dan goed aanpakken, houden ze er een extra zakcentje aan over. Wie wil dat nou niet?

Meer lezen over professioneel samenwerken met je kind(eren)? Lees hier dan enkele interessante ervaringen van kinderen van familiebedrijven.

Ook interessant voor u: