Slim geld opzijzetten voor je kind

3 tips: Slim geld opzijzetten voor de toekomst van je kind

31 augustus 2017

Veel (aanstaande) ouders sparen voor de toekomst van hun kind. Bijvoorbeeld om een bijdrage te leveren aan de studiekosten, het rijbewijs of om financiële steun te bieden bij het kopen van een huis. 3 tips om slim geld voor je kind opzij te zetten.

1. Automatisch sparen

Bij de meeste bankrekeningen kun je instellen dat er maandelijks automatisch een bepaald bedrag wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Zo kun je bijvoorbeeld iedere maand een bedrag van je salaris opzijzetten of ieder kwartaal bij de uitbetaling van de kinderbijslag. Het voordeel van automatisch sparen is dat het ongemerkt gaat en je het niet kunt vergeten. Op deze manier mis je het geld vaak niet eens. Bij sommige banken kun je speciale potjes maken, zodat je het geld niet per ongeluk ergens anders aan besteed.

2. Zet spaargeld voor langere periode vast

Naast maandelijks sparen, kun je ook in één keer een groter bedrag opzijzetten voor je kinderen. Bijvoorbeeld je eindejaarsuitkering, vakantiegeld of een schenking van opa en oma. Wanneer je in een keer een groter bedrag opzij wilt zetten, is het aantrekkelijk om het bedrag voor langere tijd vast te zetten. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode niet bij het geld kan. Je ontvangt dan vaak net iets meer rente en het geld heb je toch pas over een aantal jaar nodig als je kind volwassen is.

Bij sommige banken kun je een rekening op naam van je kind openen. De rekening is dan tot zijn of haar 18de verjaardag geblokkeerd. Je kind kan er dan niet zelf bij. Ook kun je zelf niet in de verleiding komen om het geld ergens anders aan te besteden. Het nadeel is dat je kind vanaf zijn 18de zelf bij het geld kan en het aan iets anders kan uitgeven dan de bedoeling was.

3. Beleggen in plaats van sparen

De spaarrente staat al een poosje erg laag, waardoor beleggen populairder wordt. Wanneer je voor een jong kind gaat beleggen is de beleggingshorizon lang. Wanneer je direct bij de geboorte begint, heb je bijvoorbeeld een beleggingshorizon van 18 jaar. Je hebt dan de tijd hebt om eventuele tegenvallers weer goed te maken en om het risico af te bouwen. Beleggen brengt wel altijd meer risico en andere kosten mee dan sparen. Een financieel adviseur kan je adviseren.

Hoeveel sparen?

De eerste stap is bepalen hoeveel je uiteindelijk wilt sparen. Veel ouders willen hun kind financieel ondersteunen wanneer ze gaan studeren. Maar welk bedrag heb je dan nodig? Volgens het NIBUD moet je gemiddeld rekening houden met €1120 aan maandelijkse kosten voor een  uitwonende student. Je moet daarnaast bepalen wat je per maand kunt en wilt missen. Het Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD geeft inzicht in je inkomsten en uitgaven. De tool geeft ook aan hoeveel je zou kunnen sparen per maand.

Hoe zit het met de belastingdienst?

Het (spaar)geld van je kind telt tot zijn 18de mee bij het vermogen van jou als ouder. Dit betekent dat je belasting betaalt wanneer je vermogen inclusief het spaargeld van je kind(eren) groter is dan €25.000 of wanneer je een partner hebt €50.000.

Jaarlijks mag je €5.320 belastingvrij schenken

Ook aan het schenken aan je kind zitten regels. De belastingdienst ziet sparen voor je kind als een schenking. Jaarlijks mag je als ouders €5.320 belastingvrij aan je kind geven. Spaar je op naam van je kind, houd dan ook rekening met dit bedrag. Boven dit bedrag krijg je namelijk te maken met schenkbelasting. Dan is er nog de mogelijkheid voor een eenmalige belastingvrije schenking wanneer je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Per kind mag je €25.526 schenken en dit mag worden verhoogd tot €53.176 wanneer het geld voor een studie wordt gebruikt. Wordt het geld gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of aflossing van de hypotheek op de eigen woning dan mag je tot €100.000 belastingvrij schenken.

Ook sparen voor je kind?

Op de website van het Nibud vind je meer tips over hoe je kunt sparen. Een financieel adviseur kan je helpen bij het kiezen van de financiële producten die het beste bij jou passen.

Ook interessant voor u: