Hoe kindveilig is jouw huis?

Hoe kindveilig is jouw huis?

28 augustus 2017

De meeste ongelukken met kinderen gebeuren binnenshuis. Dat is niet zo vreemd want thuis is de plek bij uitstek om op onderzoek uit te gaan. Gelukkig kun je veel ongelukken voorkomen door je huis kindveilig te maken. Hoe? Lees hier 5 handige tips!

Je wilt je kindje rustig het huis laten ontdekken

Zodra je kindje 5 of 6 maanden oud is, is het echt gebeurd met de relatieve rust in huis. Op die leeftijd leren kinderen omrollen en is de stap naar zitten, kruipen en staan nog maar klein. Ja, je wilt je kind rustig het huis laten ontdekken. Het liefst zonder dat je er de hele tijd achteraan hobbelt omdat je bang bent dat er iets gebeurt. Natuurlijk moet je kindje uiteindelijk leren dat hij of zij niet overal aan mag komen. Maar tot die tijd kun je wel voor een zo veilig mogelijke omgeving zorgen. Met deze tips maak je het huis kidsproof:

1. Stopcontacten tot 150cm hoogte beveiligen

Er is een aantal manieren om je stopcontacten veilig voor kinderen te maken. De meest veilige optie is het plaatsen van kindveilige stopcontacten waarbij een vast afdekplaatje de opening afsluit. Ook zijn er losse afdekplaatjes te krijgen die de gaatjes van het stopcontact verstoppen. Kortom: nooit meer vingertjes of potloden bij of in stopcontacten!

2. Traphekjes plaatsen

Met een traphekje boven- en onderaan de trap voorkom je dat je kindje zelf naar boven probeert te klimmen en dan naar beneden valt. Het advies is om het traphekje te plaatsen voor je kind kan kruipen en pas weg te halen wanneer het zelf goed trap kan lopen.

Zorg dat je de gifwijzer in huis hebt

3. Houd giftige stoffen en planten buiten bereik

Kinderen stoppen uit nieuwsgierigheid van alles in hun mond. Zo ook schoonmaakmiddelen en medicijnen die ze op hun ontdekkingstocht tegenkomen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een kinderslot op de keuken- en medicijnkastjes zorgt ervoor dat kinderen er niet bij kunnen. Let ook op giftige planten in huis en in de tuin! Verwijder deze of plaats ze op hoogtes zodat je kind er niet bij kan. Tip: zorg dat je de Gifwijzer in huis hebt: een hulpmiddel voor verzorgers van kinderen over wat te doen bij vergiftigingen. Ook bevat het tips en adviezen hoe je een vergiftiging herkent en voorkomt.

4. Scherpe hoeken en randen afschermen

Is jouw huis kruip-proof? Of vind je hier en daar nog wat scherpe punten en hoeken. Hier kun je wat aan doen. Met beschermhoekjes kun je scherpe punten en hoeken van zacht kunststof afschermen.

5. Deurbeveiligers

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt als kind: je vingers tussen de deur. Meestal doet het even pijn, maar het ongelukje is al snel weer vergeten. Toch komen ook ernstige verwondingen voor. Met speciale deurbeveiligers, zoals een zogeheten deurbuffel, voorkom je dat deuren snel dichtslaan. Deuren die je open laat staan kun je beveiligen met een deurstopper of deurklem. Wil je voorkomen dat je kind zelf een deur opent? Monteer dan de deurklink verticaal.

En wat als het misgaat?

Door een ongeluk kan je kind schade oplopen. Kinderen tot en met 18 jaar zijn gratis meeverzekerd in de zorgverzekering en de eventuele aanvullende verzekeringen.

Ook kan schade in huis (van anderen) ontstaan. Een dure vaas valt kapot of er staat ‘per ongeluk’ een mooie tekening met viltstift op die favoriete luierstoel. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering en staat je kind bijgeschreven, dan wordt schade aan spullen van anderen afhankelijk van de omstandigheden gedekt. De verzekeraar kijkt of de schade te voorzien was of dat het om een onverwachte gebeurtenis gaat. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd van het kind. Schade die het kind veroorzaakt aan spullen van gezinsleden zijn nooit verzekerd. Letselschade is vaak wel verzekerd voor gezinsleden onderling. Check voor de zekerheid even hoe dat bij jouw aansprakelijkheidsverzekering zit.   

Wil je alle ins en outs lezen over het kindveilig maken van je huis? Bekijk dan het online magazine Veilig Verkennen.

Ook interessant voor u: