Proefhotel test je droom

Test je buitenlanddroom in het Proefhotel

04 augustus 2017

Hans Bruns en Nelleke Griffioen vertrokken acht jaar geleden naar Oostenrijk om hun droom waar te maken. Hun gastenverblijf De Berghut loopt als een trein maar ze hebben hun droom inmiddels bijgesteld. Ze zetten hun rijke ervaring nu in voor anderen met een buitenlanddroom.

Ik vertrek

In het populaire televisieprogramma ‘Ik Vertrek’ smullen kijkers wekelijks van emigraties die niet zo soepel verlopen en soms zelfs helemaal mislukken. Eerst heb je de ellende van de verbouwing en als het eenmaal draait blijkt het ook wel een hele opgave om iedere dag het ontbijt te verzorgen. Een goede reden om zelf vooral niet zo’n avontuur aan te gaan. Maar toch… die droom blijft knagen. Hoe fijn zou het zijn om eerst je droom uit te proberen en te ontdekken of je echt energie krijgt van zo’n nieuwe stap? In het Proefhotel van Hans en Nel(leke) krijgen mensen de kans om hun droomconcept onder begeleiding uit te proberen. Vanuit Oostenrijk vertellen Hans en Nel via Skype hun verhaal.

Proefhotel test je droom

'Het inwerken van een team kost veel energie'

Bergen & skiën

In 2009 stonden zij zelf aan de start van hun droom: het runnen van een eigen gastenverblijf in Oostenrijk. Wonen in de bergen, iedere dag skiën en een gastenverblijf waar ze mensen echt met elkaar in contact konden brengen. Hans en Nel (beide 43) zagen het helemaal zitten. Eenmaal in Oostenrijk bleek de dagelijkse routine van het runnen van hun gastenverblijf De Berghut niet helemaal Hans zijn ding. Ook het steeds opnieuw inwerken van een team eiste zijn tol. Nel: “Twee keer per jaar stond er een heel nieuw team voor de deur. Het inwerken kostte me veel tijd en energie, maar het woog op tegen de energie die ik van de gasten kreeg. Na 5 jaar was ik er klaar mee.

Nieuwe koers

Hans en Nel hadden in eerste instantie de intentie om het gastenverblijf een paar jaar te runnen. Ze dachten er serieus over na om na 3 jaar weer terug te keren naar Nederland, maar de bergen wilden ze niet missen. De Berghut was een succes, maar het leidinggeven wordt de bottleneck. Maar wat dan? Nel: “Al snel na het besluit om een andere koers te varen, komen we op het idee om mensen online te begeleiden bij het zetten van hun vertrekstappen. Voor deze overgang hebben we wat tijd nodig, aangezien in de Berghut de schoolvakanties vaak al een jaar vooruit vol zitten. Sinds het voorjaar van 2016 werken we fulltime aan DroomplekAcademie.nl. Vanuit onze eigen zeven jaar aan ervaringen, successen en mislukkingen in de Berghut begeleiden we online mensen met een gastenverblijf of met een vertrekdroom. Maar mensen kunnen zo alsnog niet zelf ondervinden wat het werk nu echt inhoudt. We hebben een locatie, dus waarom zouden we mensen niet de kans geven hun concept te testen? Zo is uiteindelijk het idee voor het Proefhotel ontstaan.”

Proefhotel test je droom

'Met een uniek concept trek je je eigen droomgasten aan'

Proefhotel

Het idee van het Proefhotel is simpel: aanstaande hoteliers volgen een online training bij Hans & Nel en ontwikkelen hun eigen gastenconcept. Vervolgens gaan ze dat concept zelf uitwerken en gasten aantrekken. Nel: “Veel mensen vinden het eng om voor een specifieke doelgroep te gaan of voor een gedachtegoed te kiezen. Je sluit dan immers mensen uit en ze zijn daardoor bang niet genoeg gasten te trekken. Wij geloven juist dat je wel keuzes moet maken. Door het aanbieden van last minute aanbiedingen bijvoorbeeld kregen we een ander soort gasten en hebben we ervaren dat een mengelmoes van gasten voor ons niet werkt. Alleen met een uniek concept waar jij helemaal in gelooft, trek je je eigen droomgasten aan.”

Genoeg uitdaging?

Of we ook dingen expres mis laten gaan voor de proefhoteliers, vroeg radio DJ Gerard Ekdom aan Hans tijdens een radio-interview. Hans: “We hebben in het begin wel met de vraag gespeeld of we expres dingen mis moesten laten gaan in het Proefhotel. Maar dat doen we niet. Er blijken vanzelf dingen mis te gaan. Zo had Leonie, die deze zomer bij ons haar gastenconcept test, ruim drie maanden van tevoren haar team al bij elkaar, maar in de laatste twee weken zegde iedereen een voor een af… Last minute moest zij dus nog een heel nieuw team regelen. En de Telegraaf vroeg zich af of het Proefhotel zonder verbouwing wel uitdagend genoeg is voor de deelnemers. Maar wij hebben gemerkt dat het na de verbouwing pas écht begint. Je moet de marketing doen, reserveringen klaarmaken, een team bij elkaar verzamelen, boodschappen doen, koken, ontbijt regelen, schoonmaken, team aansturen. Het is heel erg veel.

Proefhotel test je droom

'De voorbereidingen zijn best lastig te combineren met een fulltime job'

De eerste proefhoteliers

In januari 2017 kwamen de eerste proefhoteliers aan. Patrick en Mirjam hielden twee weken en een weekend het hotel draaiende. Patrick had al jarenlang de droom een gastenverblijf te beginnen in Oostenrijk en Mirjam werd in de loop van de jaren steeds enthousiaster. Ze besloten hun inmiddels gezamenlijke droom te testen in het Proefhotel. Maar dat ging niet vanzelf. Patrick keerde zelfs eerder terug naar Nederland voor zijn gezondheid. Mirjam stond er toen in de laatste week alleen voor. Ook ontdekte Mirjam dat zij misschien wel helemaal niet definitief wil emigreren. Hans: “Dat zijn dingen die we echt niet hadden voorzien. Wat Nel en ik ook niet hadden verwacht, is dat het voor de proefhoteliers best lastig is om naast hun fulltime job alle voorbereidingen te treffen. Aan de andere kant: als je daadwerkelijk wilt vertrekken, moet je ook heel veel regelen naast je baan.”

Go with the flow

Het online ondernemen met de DroomplekAcademie, met het Proefhotel als onderdeel, betekent voor Hans en Nel ook een heel ander leven dan zelf gasten ontvangen. Nel: “Door de vaste weken die we aanboden in de Berghut, wisten we precies hoe het daaropvolgende jaar eruit zou zien. Nu weten we eigenlijk niet wat ons precies te wachten staat. Aankomende winter draaien Paul en Janneke het hele winterseizoen in het Proefhotel en voor daarna zijn we met een nieuwe proefhotelier in gesprek. Verder zien we wel wat er aan nieuwe mogelijkheden op ons pad komt en als we het leuk vinden, dan gaan we ervoor.”

Proefhotel test je droom

'Je droom is nooit af'

Dromen

De belangrijkste les van de afgelopen tijd is dat je nooit alles van te voren kunt bedenken. Nel: “Toen we uit Nederland vertrokken hadden we nooit verwacht een boek te schrijven en ook het concept van het Proefhotel hadden we niet vanuit huis kunnen bedenken. Je ontwikkelt jezelf gaandeweg en die droom ontwikkelt mee. Je droom is dus nooit af.” Hans: “Doordat je beweegt kom je achter kanten van jezelf die je niet kende. En vanuit daar ontstaan weer nieuwe kansen.

In de vakantieperiode ontstaan vaak nieuwe dromen en borrelen oude dromen weer op. Wil jij ook een gastenverblijf in het buitenland runnen? Neem dan contact op met Hans & Nel. Blijf je liever in Nederland, maar droom je wel van een carrièreswitch? Laat je dan eens inspireren door het artikel ‘Dromen, durven en doen’.

Ook interessant voor u: