Tips ondernemen komkommertijd

Vier tips voor ondernemen in komkommertijd

26 juli 2017

De zomer staat bij de meeste ondernemers bekend als een rustige periode. Zowel huidige als potentiële klanten nemen wat gas terug en dat betekent vaak automatisch minder werk. Ideaal om die ‘vergeten’ klusjes op te pakken. Vier tips om van de zomerperiode te profiteren.

Een flinke opruimbeurt geeft rust

1. Geef je kantoor een opfrisbeurt

Voor veel ondernemers heeft een nieuw likje verf op de kantoormuren niet de hoogste prioriteit. De zomer is de perfecte tijd om het kantoor te voorzien van een nieuw kleurtje. Wist je namelijk dat kleuren invloed kunnen hebben op de productiviteit? Warme kleuren zoals oranje bijvoorbeeld stimuleren de creativiteit. Koudere kleuren zoals blauw hebben juist een rustgevend effect. Maar ook bijvoorbeeld de verlichting is van invloed op de productiviteit van je medewerkers. Natuurlijk licht is beter dan kunstmatig licht waardoor medewerkers eerder last krijgen van vermoeidheid. En als je dan toch bezig bent, een flinke opruimbeurt geeft letterlijk rust en ruimte in het kantoor.

2. Zet jezelf op de kaart

In de drukte van alledag raken je eigen marketingactiviteiten vaak op de achtergrond. Is het weer tijd om je website te updaten? Of om je social mediakanalen een nieuw leven in te blazen? Ook kun je alvast nadenken over onderwerpen voor blogs en marketingactiviteiten later in het jaar. Vaak kun je dit al voorbereiden, zodat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden op het moment dat het weer wat drukker wordt.

3. Laad je batterij op

Je kunt natuurlijk heel veel klusjes bedenken, maar als ondernemer is de komkommertijd ook het perfecte moment om zelf even bij te komen. Naast een welverdiende vakantie kun je bijvoorbeeld ook in de zomer een 6-urige werkdag invoeren. Zo heb je net wat extra tijd voor andere dingen die je energie én inspiratie geven. 

4. Maak je verzuimbeleid voor het komende jaar

Kleine ondernemers komen er vaak niet aan toe: een verzuimbeleid. Terwijl de uitval van medewerkers juist bij mkb’ers voor vervelende problemen kan zorgen. Deze relatief rustige periode is een belangrijke kans om na te denken hoe verzuim voorkomen kan worden. Organiseer voor het komende jaar activiteiten om je personeel in beweging te krijgen. Train bijvoorbeeld gezamenlijk voor een hardloopwedstrijd of organiseer wekelijkse yogasessies. Je kunt daarnaast ook denken aan het faciliteren van een ‘stoppen met roken’ cursus of activiteiten om gezond eten te stimuleren bij je werknemers.

Maar ook na de komkommertijd blijft ontspanning voor jou als ondernemer belangrijk. Met deze tips kom je uit de 24/7 modus en houd je die batterij het hele jaar opgeladen.


Ook interessant voor u: