Ondernemer zuivere koffie

Iedereen verdient een tweede kans

22 februari 2017

Jemuel Lampe (38) kreeg als ex-gedetineerde ooit een tweede kans. Dat vertrouwen biedt Jemuel als sociaal ondernemer nu zelf aan anderen. Met stichting Zuivere Koffie leert hij gemotiveerde (ex-)gedetineerden een echt ambacht en biedt hij relevante werkervaring. Zodat zij succesvol kunnen terugkeren in de samenleving.

In bovenstaande video vertelt Jemuel waarom en hoe hij die cruciale stap zette om zijn criminele verleden juist in te zetten voor positieve verandering.

'Ik weet hoe het is als je terugvalt'

Jeugdbendes

Doordat iemand ooit puur naar de potentie van Jemuel keek en niet naar zijn verleden, kreeg hij de mogelijkheid een nieuwe start te maken. Jemuel opende zijn eigen ijssalon en kwam op het rechte pad, na een heftige jeugd tussen straatbendes in Den Haag. “Voor mijn 15e zat ik al in een jeugdgevangenis. Als je eenmaal in die negatieve spiraal zit, is het lastig dat patroon te doorbreken. Daardoor weet ik hoe het is als je als ex-gedetineerde weer terugvalt.” Toch zwijgt Jemuel over zijn verleden als hij zijn leven meer op de rails heeft.

Ambacht leren

De prikkel om juist wel weer verbinding te leggen met zijn achtergrond, krijgt Jemuel door het zien van een tv-uitzending over de Britse topkok Gordon Ramsey en zijn ‘Bad Boys Bakery’. Een initiatief om gedetineerden een ambacht te leren in een bakkerij in de gevangenis. Dat opende de ogen voor Jemuel. “Dit raakte mij enorm. Ik dacht: dit wil ik ook doen!”

Ondernemer zuivere koffie

Zuivere Koffie

Jemuel richtte Stichting Zuiver Koffie op. De stichting runt twee gezellige koffiebars in Koog aan de Zaan waar ex-gedetineerden opgeleid worden tot barista. Ook heeft Zuivere Koffie nu een koffiebranderij geopend van 400 m2 met 12 koffiebranders in de fonkelnieuwe gevangenis in Zaanstad. Hier wordt ‘Zuivere Koffie’ gebrand, gemalen en verpakt door gedetineerden. Daarmee bouwen zij een werkritme op en leren ze een echt vak. Zodra de gedetineerden op vrije voeten zijn, helpt Jemuel ze met het doorstromen naar regulier werk.

Het is de impact die verkoopt

Natuurlijk moet de koffie ook verkocht worden, want ook bij sociaal ondernemers moet er gewoon geld in het laadje komen. Jemuel: “Dat gaat heel goed. Sinds men weet dat we met (ex)-gedetineerden werken, is de vraag naar onze koffie vertienvoudigd. Puur omdat mensen achter ons verhaal, de werkwijze en de ambitie staan. Dat is natuurlijk geweldig!”

Een belangrijk tip van Jemuel voor ondernemers die ook willen kiezen voor sociaal ondernemerschap: “Kijk op een heel andere manier naar je bedrijf. Niet naar je product of dienst, maar juist naar de impact die je wilt maken. Want de impact, dat is wat verkoopt!” 

Voor wie meer wil weten over sociaalmaatschappelijk ondernemen is de website Social Enterprise NL een aanrader.

Het hele verhaal van Jemuel bekijken? Klik op de video-button bovenin op deze pagina.

Jemuel zuivere koffie

Jemuel Lampe (38)

Sociaal ondernemer

Ook interessant voor u: