Inzicht pensioen

In drie stappen inzicht in je inkomen voor later

04 januari 2017

Jobhoppen, een carrièreswitch maken of er tussenuit voor een wereldreis. De werkgever voor het leven behoort voor de meeste mensen nu tot het verleden. Doorlopend pensioen opbouwen bij één werkgever is meer uitzondering dan regel. Hoe weet je dan of je op koers ligt met je inkomen voor later? Drie stappen om inzicht te krijgen en zelf te bepalen of je maatregelen moet treffen.

1. Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

Op Mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van het (bruto en netto) eindbedrag per maand dat je ontvangt na pensionering. De site is in 2011 gelanceerd en wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister (SPR). Elke Nederlander krijgt hierdoor, na inlog op de website met zijn DigiD, een overzicht van zijn opgebouwde inkomen voor later. De site is hiermee het startpunt voor het verkrijgen van inzicht in je pensioeninkomen. Je vindt er pensioeninformatie van je werkgevers (zowel oude als je huidige) en informatie over de AOW. Ook staan er antwoorden op vragen als ‘Wat ontvangen mijn nabestaanden als ik overlijd?’ of ‘Welke gebeurtenissen in mijn leven zijn van invloed op mijn pensioen?’. Voor het wijzigingen van persoonlijke gegevens kun je eveneens op deze website terecht. Alle gegevens van Mijnpensioenoverzicht.nl kun je uploaden voor gebruik in de rekentools van Delta Lloyd (zie stap 3).

Wil je een gedetailleerd overzicht per werkgever of pensioenuitvoerder? Bekijk dan je Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Deze overzichten ontvang je jaarlijks van alle pensioenuitvoerders die in de lijst op Mijnpensioenoverzicht.nl staan.

Wat betekent eerder stoppen voor je pensioen- inkomen?

2. Achterhaal hoeveel aanvullend inkomen je opbouwt

De AOW en het via werkgevers opgebouwde pensioeninkomen zijn vaak niet de enige uitkeringen die je na je pensionering ontvangt. Veel mensen maken namelijk gebruik van additionele financiële producten om hun inkomen voor later aan te vullen. Denk hierbij aan producten als lijfrentes, beleggen of banksparen. Voor een volledig overzicht van het inkomen dat je later per maand ontvangt, is het dus zaak ook deze verwachte uitkeringen inzichtelijk te hebben. Dit aanvullend inkomen vind je namelijk niet terug op Mijnpensioenoverzicht.nl.

3. Gebruik het Inkomenskompas

Het Inkomenskompas is tot slot een eenvoudige tool om te kijken of je ook echt op koers ligt voor de door jou gewenste financiële situatie. Je vult in wat je maandelijkse wensbedrag is en geeft informatie over je financiële situatie van nu. Alle gegevens van Mijnpensioenoverzicht.nl kun je ook automatisch ophalen voor gebruik in de tool als je je DigiD bij de hand hebt. Vervolgens vul je de gegevens van de aanvullende producten uit stap 2 in. Het resultaat: een heldere berekening van het inkomen dat je straks per maand zult hebben. Ook ontdek je wat eerder of later stoppen met werken betekent voor je pensioeninkomen. Je kunt hierdoor dus goed je eigen koers bepalen. Zijn extra maatregelen nodig of zit het al goed met jouw inkomen voor later? Je krijgt meteen inzicht.

De praktijk

Heb je via je werkgever een pensioen lopen bij Delta Lloyd en wil je nu direct weten hoe je ervoor staat? Log dan in op Pensioen Service Online.

Vragen over dit artikel? Stuur een e-mail naar: merk@deltalloyd.nl.

Ook interessant voor u: