Aansprakelijkheid

Twee beroepen, voor de afwisseling

16 december 2016

Waarom zou je eigenlijk kiezen als het om werk gaat? Bart Nijenhuis (41) besluit voortaan gewoon twee beroepen uit te oefenen: als gehandicaptenverzorger én als zelfstandig poffertjesbakker. De eerst baan geeft vooral veel voldoening en prikkelt Bart ook om kritisch te blijven kijken naar zichzelf. Het poffertjes bakken biedt hem een gevoel van vrijheid, van lekker zelf ondernemen. “Een heerlijk combinatie!”

In bovenstaande video vertelt Bart hoe het is om twee banen te hebben. En over hoe hij die eerste stap zette om ook zijn nieuwe droom, De Pofferbak, te realiseren.

“Ik doe dingen op gevoel. Ik heb ook altijd de insteek… als ik iets niet meer leuk vind, dan kap ik ermee. Zo heb ik allerlei banen gehad in mijn leven: van reisgids, verkoper tot bedrijfsleider in een slijterij. Maar dat ging altijd weer na een tijdje vervelen. Daarom dacht ik: Waarom kan ik niet meerdere banen combineren? Ik wil niet per se één ding kiezen.” 

Aansprakelijkheid

De Pofferbak

“Ik woon met mijn gezin om de hoek bij de Zaanse Schans. Eén van meest populaire toeristische trekpleisters van Nederland. Daar wandelen we dus geregeld. En al jaren zeg ik dan tegen mijn vrouw: Waarom worden hier nou geen poffertjes verkocht? Wat een gemiste kans. Want Hollandser kan toch niet? Ik had er ook een heel idee bij bedacht: ouderwetse bakfiets, bakplaat erop en gaan met die verkoop. Met die gedachte liep ik al zo’n 4 jaar rond. En toen zei een vriend tegen me: ‘Je roept het zo vaak… waarom doe je het niet gewoon?’”


‘Poffertjes zijn toch geen mensen’

Bart werkt nog parttime - twee dagen in de week - in een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten. Daarnaast is hij nu dus druk in de weer als poffertjesbakker. Op zijn standplaats in Koog aan de Zaan en op allerlei festivals. “Een festival is aantrekkelijk voor de omzet, maar ook heel leuk om te doen. Iedereen is dan vrolijk en daar geniet ik enorm van. Ik blijf mijn andere werk zeker doen, want hoe leuk ik poffertjes bakken ook vind…. poffertjes zijn toch geen mensen, haha. De omgang met mijn cliënten vind ik te bijzonder.” 

Eigen plan trekken

“Of ik tot mijn 67ste blijf pofferbakken? Dat weet ik nog niet. Ik denk dat mijn generatie sowieso wat flexibeler moet zijn als het gaat om banen wisselen, nieuwe carrières, langer doorwerken of pensioen. Gewoon meer eigen plannen durven trekken. Natuurlijk denk ik ook wel na over later. Zo lossen wij nu extra af op onze hypotheek. Zodat we geld vrijspelen bij verkoop als de kinderen het huis uit zijn. Dan heb je wat extra voor je pensioen. Maar eerst nog héél veel poffertjes bakken. En daarmee ga ik door zolang ik dat met een glimlach doe!” 

Aansprakelijkheid

Het hele verhaal van Bart bekijken? Klik op de video-button bovenin op deze pagina. 

Aansprakelijkheid

Bart Nijenhuis (41)

Gehandicaptenverzorger en zelfstandig poffertjesbakker

Ook interessant voor u: