Kosten beleggen

Als u belegt bij Delta Lloyd Bank betaalt u kosten. Naast de indirecte kosten die verwerkt zijn in de koersen van de beleggingsfondsen, betaalt u ook kosten direct aan Delta Lloyd Bank.

Voor dat geld zorgen wij ervoor dat u op een veilige en makkelijke manier beleggingsfondsen kunt aan- en verkopen en dat u daarbij kunt kiezen uit een brede maar overzichtelijke selectie. U heeft altijd online inzage in uw beleggingsportefeuille. Daarnaast kunt u gratis gebruik maken van ons Beleggerskompas. Het Beleggerskompas kan u helpen bij het maken van beleggingskeuzes.

Welke kosten betaalt u voor beleggen bij Delta Lloyd Bank?

Servicekosten

Per jaar betaalt u 0,55% van uw gemiddelde belegd vermogen. De servicekosten betaalt u eens per kwartaal. Na afloop van elk kwartaal berekenen wij het gemiddelde van uw belegd vermogen in dat kwartaal. Over dat bedrag betaalt u servicekosten. U betaalt nooit meer dan €350,- per kwartaal.

Wij schrijven deze kosten af van het saldo op uw beleggingsrekening. Staat daar niet genoeg saldo op? Dan verkopen wij (een deel van) uw beleggingen.

Lees hier de veelgestelde vragen over de servicekosten.

Transactiekosten

Bij Delta Lloyd Bank betaalt u geen transactiekosten.

Kosten beleggingsfondsen verwerkt in koersresultaat

Naast de directe kosten die u rechtstreeks aan Delta Lloyd Bank betaalt, betaalt u ook kosten die de fondsbeheerders in rekening brengen. Bijvoorbeeld voor de jaarlijkse beheervergoeding en voor verschillende operationele kosten zoals administratie, marketing, bewaren van effecten en toezicht. Ook maakt het fonds transactiekosten bij het kopen en verkopen van effecten. Deze kosten betaalt u als belegger niet direct maar indirect. Ze worden in mindering gebracht op het vermogen van een fonds. Op die manier beïnvloeden ze de koers en het rendement van het fonds.

Ieder beleggingsfonds moet inzicht geven in haar kosten, onder andere in een percentage 'lopende kosten'. De hoogte van de lopende kosten per fonds zijn terug te vinden bij de Fondsen- en koersinformatie en in de Essentiële Beleggersinformatie van elk fonds.

Rekenvoorbeelden

Hieronder vindt u een aantal rekenvoorbeelden om u een goed beeld te geven van de totale kosten die u per jaar betaalt.

Voorbeeld 1
Stel, u heeft € 3.000,- belegd, verdeeld over drie fondsen (elk € 1.000,-).
Directe kosten Percentage Bedrag
Servicekosten Delta Lloyd Bank 0,55% €16,50        
Indirecte kosten
Lopende kosten beleggingsfondsen*
Delta Lloyd L Global Fund 0,75% € 7,50
Delta Lloyd Multi Assets Conservatief 0,45% € 4,50
Delta Lloyd Rente Fonds 0,40% € 4,-
0,53% (gemiddeld) € 16,-
Totale kosten 1,08% € 32,50
Voorbeeld 2
Stel, u heeft € 50.000,- belegd, verdeeld over vijf fondsen (elk € 10.000,-).
Directe kosten Percentage Bedrag
Servicekosten Delta Lloyd Bank 0,55% € 275,-
Indirecte kosten
Lopende kosten beleggingsfondsen*
Delta Lloyd L Global Fund 0,75% € 75,-
Delta Lloyd Rente Fonds 0,40% € 40,-
NN Hoog Dividend Aandelen Fonds 0,83% € 83,-
BNP Paribas AEX Index Fund 0,37% € 37,-
Robeco Global Total Return Bond Fund 0,52% € 52,-
0,57% (gemiddeld) € 287,-
Totale kosten 1,12% € 562,-

*Peildatum 11 december 2015. De hoogte van de lopende kosten is overgenomen uit de Essentiële Beleggersinformatie van de fondsen. De lopende kosten geven de kosten weer die in de loop van een jaar zijn afgetrokken van de waarde van een fonds. Niet alle kosten zijn daarin opgenomen, zoals de transactie kosten binnen het fonds.

Meer informatie over de kosten vindt u in het Fonds- en Tarievenoverzicht [PDF] .