Kritische vragen beginnen

Kritische vragen over beginnen met beleggen.

Kan ik beleggen zonder dat ik er al te veel van weet?

Het is niet verstandig om te gaan beleggen als u helemaal niets weet van beleggen. U moet zich er altijd enigszins in verdiepen. Om uw beleggingen kritisch te kunnen volgen, moet u ervoor zorgen dat u goed geïnformeerd bent voordat u begint.

Er zijn verschillende manieren van beleggen. Voor de ene manier is meer kennis nodig, dan voor de andere. U kunt bijvoorbeeld zelfstandig beleggen in aandelen. Hier is relatief veel kennis en ook tijd voor nodig. Het is belangrijk om geregeld uw portefeuille te monitoren.

Maar u kunt ook beleggen in beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen worden beheerd door fondsmanagers. U kunt dan profiteren van hun kennis. Zij nemen weloverwogen beleggingsbeslissingen voor u. Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om minimaal een keer per jaar te controleren of uw beleggingen nog passen bij uw financiële situatie. Overigens kunt u het risico van uw beleggingen automatisch laten toetsen aan uw risicoprofiel. Hierover kunt u meer lezen onder “Risico’s en kosten”.

Twijfelt u over uw kennisniveau? Dan is het verstandig contact op te nemen met een financieel adviseur. Hij kan samen met u bekijken of beleggen iets voor u is en welke manier van beleggen bij u past.

Waar moet ik op letten als ik een beleggersrekening open?

Als u een beleggingsrekening opent, is het goed om na te kijken of de aanbieder een ruime beleggingskeuze heeft. Maar kijk ook of de aanbieder een betrouwbare reputatie in de markt heeft. En kijk scherp naar de transactiekosten en hoe beleggingsopdrachten (snel) kunnen worden doorgegeven. Steeds meer aanbieders rekenen geen kosten meer voor transacties via internet. Vaak kan er ook automatisch worden belegd. Hierbij legt u een vast bedrag per maand in.

Kost dat beleggen niet heel veel tijd? Ik heb geen zin om er steeds mee bezig te zijn.

Als u gaat beleggen, dan kost dat u altijd tijd. Hoeveel tijd hangt af van de manier waarop u gaat beleggen. U kunt zelfstandig beleggen in aandelen. Hiervoor moet u zelf goed de risico’s kunnen inschatten. Dit kost relatief veel tijd. Al kunt u daarbij ook ondersteuning krijgen van adviseurs of online adviestools. Maar u kunt ook in in beleggingsfondsen stappen. Hierbij doet de fondsbeheerder het werk voor u.

Toch is het altijd het beste als u zich er zelf ook enigszins in verdiept.

Zorg dat u de beste fondsen selecteert. Vraag raad bij een financieel adviseur om tot de juiste keuze te komen.

Hebt u geen affiniteit met beleggen? Of wilt u eigenlijk helemaal geen tijd besteden aan beleggen? Dan is het misschien beter om helemaal niet te beleggen.

Waarom zou ik moeten kiezen voor beleggen in beleggingsfondsen in plaats van losse aandelen?

Het beleggen in in beleggingsfondsen heeft een aantal voordelen boven aandelen beleggen:

  • Gemak: het fonds wordt voor u beheerd. U hebt er in principe na uw keuze voor een beleggingsfonds zelf verder geen omkijken meer naar.
  • Spreiding: een beleggingsfonds beschikt over een relatief groot vermogen. Het fonds kan dit vermogen gebruiken om een goede spreiding aan te brengen over meerdere sectoren, bedrijven en landen. Voor een individuele belegger is het vaak lastiger om een goede spreiding aan te brengen doordat er minder vermogen beschikbaar is.
  • Deskundigheid:  ieder actief beheerd beleggingsfonds wordt beheerd door een professionele fondsmanager. Deze fondsmanager neemt weloverwogen beleggingsbeslissingen op basis van zijn kennis. Hiervan profiteert u.