Leren beleggen

Bij Delta Lloyd Bank kunt u alleen beleggen in beleggingsfondsen. Hieronder leest u meer over beleggen.

Wat is beleggen?

Als u belegt, investeert u in een bedrijf. Dat doet u om uw vermogen te vergroten. U kunt bijvoorbeeld intekenen op een obligatie. In feite leent u het bedrijf dan geld, dat ze kunnen inzetten als ze geld nodig hebben. In ruil hiervoor ontvangt u tijdens de looptijd van de obligatie een jaarlijkse rente. Zit de looptijd van de obligatie erop? Dan krijgt u het oorspronkelijke bedrag terugbetaald.

U kunt ook een aandeel in een bedrijf kopen. Hierdoor wordt u mede-eigenaar van een onderneming en deelt u mee in de eventuele winst. Uw aandeel kan in waarde toenemen, maar ook in waarde verminderen. Dat hangt af van de (te verwachten) resultaten van het bedrijf.

Uitleg beleggen in beleggingsfondsen

Hebt u geen tijd om zelf aandelen te kopen en te verkopen? Dan is het een goed alternatief om te beleggen in beleggingsfondsen. Bij Delta Lloyd Bank kunt u alleen beleggen in beleggingsfondsen. U geeft uw geld dan uit handen en laat een expert (dit heet een fondsbeheerder) voor u beleggen. Een beleggingsfonds beheert het geld van een grote groep beleggers. De expert investeert het geld in verschillende bedrijven en/of sectoren. Zo spreidt hij het risico dat u loopt om geld te verliezen. Door de grote omvang betaalt u minder kosten dan u betaalt als u zelfstandig belegt.

Wanneer beginnen met beleggen?

Beleggen kan interessant zijn, als u aan twee voorwaarden voldoet:

  • U kunt uw geld voor langere tijd missen.
  • U wilt graag meer opbrengst dan op uw spaarrekening.

U moet er wel rekening mee houden dat beleggen risico’s met zich meebrengt. U kunt verlies lijden op het bedrag dat u inlegt en in het ergste geval krijgt u uw geld niet terug.