Nieuwwaarderegeling

Vergoeding bij total loss en diefstal

Met de Delta Lloyd Autoverzekering krijgt u altijd een goede vergoeding bij totaalverlies van uw auto. Was uw auto op het moment dat u hem kocht niet ouder dan een jaar? Dan geldt bij total loss en diefstal een aantrekkelijke nieuwwaarderegeling. U krijgt dan de nieuwwaarde vergoed, zodat u een vergelijkbare auto kunt terugkopen.

Nieuwwaarderegeling bij total loss

Is uw auto door bijvoorbeeld brand of een aanrijding zo beschadigd dat hij niet gerepareerd kan worden? Dit noemen we totaalverlies of total loss. Uw auto is ook total loss als het te duur is om hem te repareren. Dit is het geval als de kosten van de reparatie hoger zijn dan tweederde van de nieuwwaarde.

Bij total loss of autodiefstal krijgt u in bepaalde gevallen de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde van de auto is de cataloguswaarde van de auto op het moment dat de schade ontstaat.

Wanneer geldt de nieuwwaarderegeling?

  • Uw auto was op het moment dat u hem kocht nieuw of niet ouder dan een jaar.
  • De schade ontstaat binnen drie jaar nadat u de auto hebt gekocht.
  • U hebt een autoverzekering met een Beperkt Casco of Volledig Casco basisdekking.

Hoe werkt de nieuwwaarderegeling?

  • Is de auto minder dan een jaar oud? Als de reparatiekosten hoger zijn dan tweederde van de nieuwwaarde, krijgt u de nieuwwaarde van de auto vergoed.
  • Is de auto ouder dan een jaar, maar minder dan drie jaar oud? En hebt u de auto nieuw gekocht? Dan krijgt u de nieuwwaarde van de auto op het moment van de schade vergoed, min een vaste afschrijving. De afschrijving is 1,5 procent per maand van de waarde. Of een deel daarvan als de schade bijvoorbeeld halverwege de maand ontstaat.

Rekenvoorbeeld nieuwwaarderegeling

U koopt een nieuwe auto voor € 22.000,-. Na 14 maanden hebt u schade. De schadekosten zijn hoger dan tweederde van de nieuwwaarde op dat moment. Uw auto is dus total loss. Op het moment van de schade is dezelfde auto nieuw te koop voor € 20.000,-. U krijgt dan een vergoeding van € 19.400,-.

Was de schade ontstaan in maand 12? Dan had u € 20.000,- ontvangen. Voor elke volgende maand gaat de vaste afschrijving er vanaf. In maand 13 gaat er 1,5% van de nieuwwaarde af, dus € 300. In maand 14 nog eens € 300. Zo komt u dus op een vergoeding van € 19.400.

Rekenvoorbeeld dagwaarderegeling

Als de schade was ontstaan na 36 maanden, dan had u een vergoeding op basis van ANWB-koerslijst gekregen, plus 10 procent extra. Zo kunt u altijd een vergelijkbare auto terug kopen.

Voor de leeftijd van de auto gaan we uit van de uitgifte datum van deel 1 van het kentekenbewijs. De exacte voorwaarden van de nieuwwaarderegeling vindt u in de artikelen 8.1 en 8.4 van de polisvoorwaarden.

Aanschafwaarderegeling en dagwaarderegeling

Hebt u een tweedehands auto tussen de een en vijf jaar oud? Dan geldt de aanschafwaarderegeling. Voor oudere auto’s krijgt u bij totaal verlies een vergoeding volgens de dagwaarderegeling.

Auto verzekeren?

Wilt u uw auto verzekeren? Dan is de autoverzekering van Delta Lloyd een goede keuze! Kies uit drie degelijke basisdekkingen en eventueel voor aanvullende verzekeringen.