Kosten van een Delta Lloyd AOV

Premie voor de AOV

U kunt bij Delta Lloyd een Instap AOV, Sommen AOV of Schade AOV afsluiten. Iedere AOV heeft een goede dekking tegen een (heel) aantrekkelijke premie. De hoogte van de premie hangt af van verschillende kenmerken en van uw keuzes. Het laatste jaar voordat u de eindleeftijd bereikt, betaalt u helemaal geen premie meer.

Bepalende kenmerken

Verschillende zaken hebben invloed op de hoogte van uw premie. De belangrijkste zijn:

 • de beroepsklasse: hoe lager de beroepsklasse, hoe lager uw premie;
 • de eindleeftijd: hoe lager de eindleeftijd, hoe lager uw premie;
 • de eigenrisicotermijn: hoe langer deze termijn, hoe lager uw premie;
 • de uitkeringsdrempel: hoe hoger de drempel, hoe lager uw premie;
 • het tariefsoort: combinatie- of standaardtarief;
 • de verhogingsmogelijkheden: als uw verzekerde bedragen en/of uw uitkering klimmen, stijgt uw premie.

Meer uitleg over deze begrippen kunt u lezen bij Kenmerken van onze AOV’s.Voordelige kortingen

De Sommen AOV en de Schade AOV kennen enkele voordelige kortingen. De volgende kenmerken kunnen uw verzekeringspremie flink beperken:

 • U kunt kiezen voor een aanvangskorting of voor een doorlopende korting van vijf procent.
 • Met de no-claimregeling kunt u een extra korting opbouwen van maximaal dertig procent. Hiervoor betaalt u veertien procent meer premie.
 • Kiest u vrijwillig voor het arbeidsongeschiktheidscriterium ‘passende arbeid’? Dan krijgt u tien procent korting. Soms is het criterium passende arbeid verplicht, bijvoorbeeld als gevolg van uw beroep of werk. In dat geval krijgt u geen korting op de premie.

Ook over deze begrippen kunt u meer lezen bij Kenmerken van onze AOV’s. De Instap AOV kent deze kortingen niet.

Premietoeslagen

Voor bepaalde zaken betaalt u standaard een iets hogere premie. Dit heet premietoeslag. U betaalt bijvoorbeeld premietoeslag in de volgende gevallen:

 • Bent u bestuurder van een motor en jonger dan 23 jaar? Dan betaalt u een premietoeslag van 25 procent. Die premietoeslag vervalt op het moment dat u 23 jaar wordt.
 • U bent standaard verzekerd voor het gebruik van houtbewerkingsmachines in uw beroep. Hiervoor geldt geen premietoeslag. Alleen als u bijna uw hele werktijd met houtbewerkingsmachines werkt, rekenen wij een toeslag. Deze toeslag is afhankelijk van de werkzaamheden en is maximaal 25 procent.

Tijdens het acceptatietraject krijgt u mogelijk aanvullende toeslagen. Deze zijn nodig om het risico goed te kunnen verzekeren.

Betalingstermijn

Standaard betaalt u de verzekeringspremie per jaar. Kiest u een andere betalingstermijn, dan betaalt u daarvoor een iets hogere premie (premietoeslag). Sluit u één van onze AOV’s af samen met een (agrarisch) ondernemerspakket? Dan betaalt u géén premietoeslag voor uw AOV als u een kortere betalingstermijn kiest. Op het moment dat u geen (agrarisch) ondernemerspakket meer hebt, betaalt u wel weer een toeslag voor kortere premietermijnen. In de tabel hieronder staan de toeslagen.

Premietermijn Premietoeslag
Jaar Geen
Half jaar 2%
Kwartaal 3%
Maand 5%

Premie aftrekken voor de belasting

U kunt de premie voor uw AOV aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit kan alleen als u zelf de premie betaalt én de mogelijke uitkering ontvangt. Uw uitkering bij arbeidsongeschiktheid wordt wel belast. Dit hoeft u niet zelf te regelen. Wij houden op uw uitkering loonheffingen in en dragen deze af aan de Belastingdienst. Wij zijn verplicht om bepaalde gegevens ieder jaar aan de Belastingdienst door te geven. Wij geven door hoeveel premie u het afgelopen belastingjaar voor uw AOV hebt betaald. Uw belastingadviseur kan u verder adviseren. U kunt hierover ook informatie vinden op www.belastingdienst.nl.